Jan 6, 2016

ISU PBT : PAS KECAM POLITIK JIJIK KOTOR AMANAHFirman Allah s.w.t. dalam surah al Anfal ayat 27 yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan RasulNya, dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya).

Tuntutan tidak munasabah dan melangkaui hak yang dibuat oleh PAN kepada Kerajaan Selangor berkaitan Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) adalah sangat tidak bertanggungjawab.

Tuntutan PAN ini menggambarkan sikap dan rupa mainan politik kotor mereka yang langsung tiada kena mengena dengan Kerajaan Negeri Selangor yang dibina atas persepakatan dan kemenangan dengan paduan 3 kompenan parti iaitu PAS, PKR dan DAP pada PRU13 yang lalu.

PAN daripada awal penubuhannya telah memperlihatkan cara politik tidak berakhlak dan tiada maruah diri dengan melarikan beberapa kerusi PAS Dun dan Parlimen di Selangor dengan melalui jalan pintas. Terbaru mereka juga ingin melakukan tindakan yang sama dalam mendapatkan kedudukan dalam Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan.

PAN sebenarnya tidak memiliki apa-apa hak dalam Kerajaan Selangor walaupun mereka bersahabat dengan PKR dan DAP. Mereka tidak patut dengan sewenang-wenang ingin memposisikan orang mereka dalam kerajaan apatah lagi ingin mengambil kerusi Ahli Majlis daripada PAS Selangor.

Berdasarkan kepada senario terkini hal Ahli Majlis PBT, dengan ini kami daripada ketiga-tiga Dewan iaitu Ulamak, Pemuda dan Musimat PAS Selangor ingin menegaskan:

1. Kami bersama dengan pendirian yang telah dinyatakan oleh Pesuruhjaya PAS Selangor YB Datuk Iskandar Abdul Samad bahawa PAS Selangor sama sekali tidak akan melepaskan kerusi Ahli Majlis PAS kepada PAN.

2. Kami juga tetap mempertahankan kerusi Ahli Majlis PBT PAS yang sebelum ini dan begitu juga lantikan-lantikan politik PAS yang lain dalam kerajaan negeri.

3. Kami juga merujuk kepada keputusan Mesyuarat Badan Perhubungan PAS Selangor bahawa PAS akan mempertimbangkan kedudukannya dalam Kerajaan Negeri Selangor sekiranya hak PAS diketepikan dan PAN dengan mudah boleh berada dalam kerajaan negeri.

4. PAN adalah parti daripada pengkhianatan kepada perjuangan Islam yang tiada jaminan bahawa ia tidak akan melakukan perkara yang sama terhadap pihak lain.

BerIstiqamahlah Sehingga Kemenangan


USTAZ RIZUAN RAHMAT

Ketua Dewan Ulamak PAS Selangor


USTAZ SYARHAN HUMAIZI HALIM

Ketua Dewan Pemuda PAS Selangor


USTAZAH WAN HASRINA WAN HASSAN

Ketua Dewan Muslimat PAS Selangor

1 comments:

Anonymous said...

yg terbukti khianat ialah pas!

1. letak calon bertindih di kerusi2 milik pkr yg memenangkan umno.
2. fitnah calon PR sms kempen pru.
3. hina presideng pkr dan tak sokong pkr dipermatang pauh.
4. ponteng sidang parlimen yg dilantik oleh rakyat.
5. bohong menipu dlm bab hudud. mana hudud skrg?
6. konon tak kemaruk jawatan, tp masih lg bersama dap dlm Selangor. di penang menang 1 kerusi tp 1000 ahli pas diberi jawatan. diselangor pula 5000 ahli pas ada jwtn. knp suruh salleh man letak jwtn tp tak suruh pula diselangor?
7. pondan utk berdebat bila dicabar. si ayam tak berkokok sejak YB Husam balik dr cina.

dan byk lg...

Powered by Blogger.