Jan 9, 2013

ISU KALIMAH ALLAH KIAN PANAS.. DEWAN ULAMA' PAS KECAM HADI AWANG.
Kenyataan terbaru Dewan Ulama' PAS Pusat yang tegas berpendirian membantah penggunaan Kalimah Allah terhadap Agama bukan Islam membuktikan Presiden Hadi Awang telah meruntuhkan integriti dan peranan sayap paling kanan parti tersebut.

Bantahan secara terbuka yang dikeluarkan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Ustaz Haron Taib merupakan satu peringatan keras buat Presiden PAS agar tidak membelakangi peranan besar Majlis Syura Ulama PAS apatah lagi menyatakan pendirian berkaitan isu2 Agama Islam.

Memang benar apa yang dibangkitkan Hasan Ali ketika bersama PAS satu ketika dahulu.  Peranan Dewan Ulama PAS semakin terpinggir dek kerana penguasaan puak2 Parasit yang menyembah impian Anwar.

Politik tetap politik. Kejujuran hanya terletak pada prinsip setiap individu bergelar Pemimpin. Jika prinsip tersebut kian bertukar berulangkali tanpa henti, tiada lagi kejujuran pada pemimpin itu.

48 comments:

Anonymous said...

Alhamdulilah Ulamat Pas bertegas dalam soal akidah semoga ALLAH memelihara orang yang benar. ALLAHUAKBAR.

Anonymous said...

Alhamdullillah, bangkitlah umat Islam pertahankan akidah. ALLAHUAKBAR.

Anonymous said...

Presiden pas kata boleh guna, dewan ulama kata x boleh! Macammana ni? Pilihanraya nanti tetap nak pangkah pas atau tak? Satu undi pas bermaksud satu undi untuk dap, sokongan utk guna kalimah Allah. Dilemma ni.

Anonymous said...

Presiden pas kata boleh guna, dewan ulama kata x boleh! Macammana ni? Pilihanraya nanti tetap nak pangkah pas atau tak? Satu undi pas bermaksud satu undi untuk dap, sokongan utk guna kalimah Allah. Dilemma ni.

Anonymous said...

Dalam masa terdekat ni akan ada "ular dalam semak" PAS akan dipecat atas nasihat pemimpin tertinggi PR (siapa lagi kalau tak Anuarminasyauitunirrojim /Lim Kit Sial/Karpal Sial. Nak tau siapa?

i) Nasharudin
ii) Taib Haron
iii) Harun Din (tak mungkin)

Dalam pada tu Ketua Pemuda HAMPAS menyepi je. Apa sal?

Anonymous said...

betoi kata Hassan Ali siapa Mat Sabu Timbalan Priseden Pas, Siapa Mahfuss, Husam, Din Puduraya Naib Priseden dan beberapa AJK pusat seperti Khalid gereja dan yang sewaktu dengannya. Siapa mereka ini.

Anonymous said...

Pentingkan jawatanlah tu namanya. Silap berkokok tak dicalonkan nanti, melepaslah lagi
Apa dah jadi? gara-gara PAS nak kuasa, di Malaysia sudah ujud "dua versi" Allah. Satu Allah Yang Maha Esa dan satu lagi "Allah Trinity". Ingat: Apabila mengucap Syahadah muslimin perlu tambah ungkapan: Aku naik saksi bahawa tiada tuhan yang layak disembah melaikan Allah "orang Islam" dan bukan Allah bukan orang Islam.Selamat maju jaya PAS. Mari kita sama TOLAK PAS DAN PR MASA PRU 13 NANTI.

Jijan Mali said...

Tolak PAS-pis-pus dlm PRU13 ni. Satu undi untuk PAS adalah satu undi untuk DAPpigs dan P'Gay'R dan satu undi untuk tuhan 'Allah Trinity' DAPpigs mereka tu. JAngan kita gadaikan masa depan anak-anak dan cucu kita dengan memangkah PAS dlm PRU13 nanti.....

Anonymous said...

membenarkan perkataan allah didalam bible bermakna meletakkan Allah sebagai bapak kepada anak tuhan... jadi siapakah jatuh akidahnya...sila jawab.. biar saya jawab dulu Hadi laknatullah, nik aziz laknatullah dan anwar laknatullah,dan siapa yang menyokong mereka ini bermakna mereka juga meletakkan Allah sbagai bapak kepada anak tuhan seperti di dalam bible....

Anonymous said...

Now pas member can go to chruch for sunday service & masjid on friday. Mana yg sempat la..

Anonymous said...

JIKA SEMUA AGAMA (AGAMA SAMAWI ATAU DUNIAWI) BOLEH GUNAPAKAI KALIMA ALLAH DI MALAYSIA MAKA PERUBAHAN AKAN BERLAKU SEPERTI BERIKUT: "IN THE NAME OF ALLAH (FATHER/SON/HOLY GOST, LORD SUBRAMNIAM (LORD ALLAH), BAHAI GURUNANAK OUR ALLAH ETC.
AKAN WUJUD: GEREJA ALLAH/TOKONG ALLAH/KUIL ALLAH/BAHARA ALLAH. SELURUH KEPIMPINAN DAN AHLI PAS AKAN DIPEERTANGGUNG JAWAB DALAM PERKARA INI DI HADAPAN ALLAH DIMAHSYAR KELAK.

Anonymous said...

AKHIRNYA ALLAH TELAH TUNJUKKAN KEPADA UMUM BAHAWA KALAU DULU HADI MENGKAFIRKAN ORANG UMNO, SEKARANG TANPA DISURUH HADI TELAH MENGKAFIRKAN DIRINYA SENDIRI DAN DENGAN SENDIRINYA PENGIKUT YANG MENYOKONG HADI JUGA SAMA TERJERUMUS KE LEMBAH KEKAFIRAN...

Anonymous said...

Hadi dan PAS memang dah sesat.. Pengunaan kalimah allah samada di sabah, sarawak dan negara lain dalam bible dsbya adalah salah.. Tidak semestinya kita harus meneruskan kemungkaran ini.. Adalah lebih baik jika kita dapat membetulkannya.. Hadi juga telah menunjukkan bibit bibit hukum hudud ala PAS.. lepasi i entah apa lagi akan keluar dari PAS.. INSAFLAH kamu penyokong PAS.. Kamu semua telah diperbodohkan oleh pemimpin kamu..

Anonymous said...

PANGKAT ULAMAK UNTUK HADI DAN NIK AZIZ WAJIB DILUCUTKAN KERANA MEREKA INI TELAH MELUCUTKAN KESUCIAN KALIMAH ALLAH DIDALAM ALQURAN UNTUK DIBERIKAN KEPADA BIBLE YANG TELAH KEHILANGAN BAPAK TUHAN DALAM BUKU BIBLE MEREKA

Anonymous said...

Ahli-ahli PAS patut lancarkan "vote of no confidence" ke atas Hadi Awang.Singkirkan dia daripada jawatan Presiden demi mengembalikan maruah PAS.

Anonymous said...

tak lama lagi, surau, masjid pun boleh kongsi2.. sebab apa? sebab tuhan dah sama nama...

Anonymous said...

Lepas ini atas desakkan Pemimpin PKR dan DAP akan ada beberapa perkara yang akan berlaku..korang tunggu dan lihat dan percayalah

Yang bakal berlaku dan sudah berlaku pemimpin PAS akan menyokong dan menghalalkan :

1. Segala bentuk hiburan - Dah berlaku pun, malah join sekali

2. Bertafakur mengikut budaya agama - sudah berlaku pun

3. Meghalalkan penggunaan kalimah Allah pada agama Kristian dan agama lain - sudah berlaku pun

4. Perkawinan sesama jenis - Bakal berlaku tak lama lagi - berkemungkinan akan dinikahkan oleh Ustaz2 PAS sahaja, kerana hanya PAS yg mampu menghalalkan segala yg HARAM

5. Menyokong hak asasi LGBT - Bakal berlaku dan dihalalkan tidak lama lagi oleh PAS

6. Sembahyang jumaat bakal diadakan di Gereja2 - Akan diwartakan oleh Parti PAS

7. Arak akan menjadi minuman rasmi negara - Bakal dihalalkan oleh PAS

8. Boleh bertukar-tukar pasangan - SWINGER ( Anuar akan menubuhkan kelab Swinger For All - akan di rasmikan oleh Pemimpin PAS yg mana akan menjadi Ahli seumur hidup..

Banyak lagi dan lagi dan lagi...
Korang cuma perlu bersabar dan tunggu...sekiranya ini berlaku...maka ramai akan menyertai PAS..percayalah

Motto baru PAS nanti :

P - PENCACAI
A - ANUAR
S - SELAMANYA

Anonymous said...

P - PAS
A - ARE
S - SHEET

Anonymous said...

Hadi telah bersubahat menyekutukan allah di dalam kitab suci al quran dengan meletakkanNya di bible sebagai God father dalam bible.. siapa berani menyangkal ayat ini dipersilakan

Anonymous said...

kesian lebai kulub hadi..dah ketoyong..text yg dreka olih anuwar telah pun dibaca olih pak lebai kulub hj hadi...terketar2,suara yg tersekat2..sambil dijeling anuwar..islam lingkup ditangan pak kulub bihin...take beer..6x disahut unit amal PAS merangkap tentera katoon

Anonymous said...

Sedarlah wahai saudara seagamaku terutama pengikut PAS. Singkirkan Hadi Awang dan Mat Sabu serta Nik Aziz dari PAS. Mereka ini perosak Parti PAS dan perosak kesucian Islam.

Anonymous said...

Bagi aku, segala keputusan adalah di pihak kerajaan yang memerintah. Tak mungkin BN akan membenarkannya. Tapi sekurang-kurangnya kita tahu pendirian PAS dan siapa yang kuat dikalangan PR. Jadi kalau kita taknak ini berlaku, undilah Barisan Nasional..... TEPAT

Anonymous said...

Isu Kalimat ALLAH: Pendirian UMNO BN Yang Keliru & Celaru!

SSurah Al-Fatihah yang kita baca 17 kali dalam solat lima waktu tu bunyinya "alhamdulilahi rabbil A'LAMIN".... bukannya "alhamdulillahi rabbil MUSLIMIN..."Jadi? Apa yang anda faham tentang ayat dalam surah Al-Fatihah tu?p/s : Mantan Mufti Perlis Dato' Dr Mohd Asri Zainul Abidin ( DrMAZA.com ) melontarkan satu persoalan yang mencuit minda dan menggoncang jiwa untuk dirungkai secara realiti tetapi berhemah dan berilmiah.Harap persoalan ini sudah terungkap mengapakah baru sekarang UMNO-BN memainkan isu ini -fb.Dan yang ini, di atas topi setiap anggota polis digunakan oleh anggota Islam dan bukan Islam ada tertera kalimat "ALLAH" & "MUHAMMAD". Kenapa tak dilarang penggunakan kalimah itu?UMNO BN sudah kehabisan modal dan isu sebenarnya.

Anonymous said...

Makin menyimpang perjuangan mereka, demi kuasa dan dendam kesumat sanggup menggadaikan agama, siapa kita untuk menghukum? Ya Allah kau yang maha mengetahui, seandainya aku tidak dapat berkata-kata, Kau bacalah isi hatiku ini.....

Anonymous said...

Melayu, Melayu, sudahlah tak bersetuju pasal politik (Hal dunia!), hal akhirat pun dibiarkan jadi permainan orang kafir! Melayu tak mampu berfikir jauh!

KITA BOLEH BERSELINGKOH PASAL POLITIK TAPI KITA SEPATUTNYA BERSATU DALAM HAL AGAMA!
JANGAN BENARKAN KAFIR MEMPERMAIN AGAMA KITA!!!

Anonymous said...

"Bagi (pendapat) saya, orang bukan Islam perlu diberi ruang menggunakan perkataan itu kerana ia merupakan gerakan dakwah untuk mendekatkan orang bukan Islam kepada agama Islam," itu kenyataan Tuan Guru Nik Aziz

Ini pendapat saya yang marhein, kenapa tidak diperkukuhkan Institusi Agama Islam, mantapkan akidah kita, teguhkan perpaduan umat Islam di Malaysia ini amnya barulah gerakan dakwah kita berjaya, kita mulakan dengan rumah kita, kawasan kariah kita, daerah, negeri dsbg, jangan asyik berbalah dan menyalahkan dasar sedia ada, ramai lagi golongan Muslim yang memerlukan bimbingan. Islam ini agama yang indah, bila cantik tentulah akan menarik orang kepadanya dengan sendirinya.

Anonymous said...

Mana ada Dewan Ulamak Tegas...mereka pon telah jadi Sayitan bisu....mereka hanya boleh tegur secara pusing-pusing...malu-malu kucing dan dan dalam kaedaan takot...Mereka juga bercita-cita ke Putera jaya...Tiada ketegasan....hancurlah jadi agama ini jika jadi ulamak bisu...nak harapkan siapa lagi???

Anonymous said...

mereka berlakon jer.. phkah bn je

Anonymous said...

salaam

utk mamat yg dok citer pasal surah alFatihah sebagai hujah membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah,

sila baca surah alFatihah tu hingga habis:

'The path of those upon whom Thou hast bestowed favors. Not (the path) of those upon whom Thy wrath is brought down, nor of those who go astray'

whom Thy wrath is brought down (kaum yg ditimpa kemurkaan Allah iaitu org2 Yahudi yg menyorokkan kebenaran)

those who go astray (kaum yg sesat iaitu org2 Nasrani yg mempercayai Allah berkeluarga)

Allah rabbil alamin (tuhan sekelian alam) untuk yang beriman kpd Allah saja

Allah yg dikenali kaum kafir ialah Illah yg boleh tido, rehat, makan, penat, disalib, berak, mati dsb

maknanya disini:

Allah yg dikenali org2 Muslim TIDAK SAMA dgn Allah yg dikenali oleh Hadi Awang, Nik Aziz dan penyokong2 penggunaan kalimah Allah kpd kaum kafir

masih Islam kah mereka ini?

abu aliff - melaka

Anonymous said...

Dulu kelimah Allah tidak pernah di bangkit2kan, soalan nya why now, Jawapannya ia la kaum orang Melayu agak lemah dan berpecah 3.

Kata orang2 dulu kalau " if a tiger and a lion are fighting over the same piece of meat, the winner is going to be a fox, not a tiger or a lion" Ni la yg berlaku sekarang. I now blame those idiotic malay leaders for not being able to protect our relegion - Pak Awang

Anonymous said...

ini balasan allah kepada pas....

Anonymous said...

aku ada tengok satu kisah[dekomentari] dari VCD yang bertajuk EROPAH MENUJU ISLAM.ia menunjukkan bagaimana cara punca orang eropah memeluk ugama ISLAM.sebelum mereka memeluk islam mereka kaji ugama islam ni dulu.bila mereka dah faham betul2 barulah mereka memeluk nya.ini tidak,terus saja beri kebenaran pada kristian guna KALIMAH ALLAH semata mata nak meraih undi dari penganut kristian.SUBHANALLAH.

Anonymous said...

nilah masalah pencacai PKR dan Pas, dia terima bulat2 apa pemimpin mereka tanpa berfikir, Tengoklah siapa di sebelah Hj Hadi, Anuar Ibrahim, Haji hadi jadi orang
suruhan Dap dan Anwar, Majlis Ulama Pas sendiri menentang. Siapa Lim Guan eng, dia anak kepada pencetus Mei 69, Siapa anwar ibrahim beliau ini penipu dan suka bercakap bohong, pencetus hura-hara dan demostrasi jalanan, jangan lupa sept 16 Siapa haji hadi, dia ini mengeluarkan ucapan dipanggil amanat hadi hingga peristiwa
memali dan kafir mengkafir
siapa nik Aziz, di kata boleh berkawan dengan syaitan,
Jangan dilayan pemimpin sebegini
Penyokong kalimah Allah patut tonton isu Akidah di TV hijrah, tengok apa dah jadi di
Indonesia LBGT berlelausa sungguh menakutkan mereka berselindung di sebalik hak asasi dan dapat dana asing macam PKR, agama kristian berkembang, bible dalam bahasa Indonesia, ini taktik mubaligh Kristain semasa pemerintahan Belanda, kenapa ramai bangsa indonesia berugama Kristian sekarang, Tatkala kita ada kuasa
gunakan untuk kepentingan Islam dan memelihara Islam, Jangan terperanjat satu hari nanti Bible versi Melayu sampai di pintu anda dan di baca oleh anak anda and
kalimah Allah digunakan untuk tuhan mere. Kenapa ugama Kristain berkembang di indonesia? Cuba berfikir sikit.Jangan naive.
Jika dilihat kepada lim guan eng (anak lim kit siang)Anwar Ibrahim dan Haji Hadi, ketiga2 mereka ini ada persamaan yang nyata, Kerana mereka ini terjadi huru hara dan perpecahan di Malaysia. fikir2 gunakan otak. Mereka ini yang mahukan kalimah Allah digunakan di dalam bible versi melayu. Fikir gunakan akal bukan emosi

Anonymous said...

Nik Aziz seperti biasa akan beri alasan yang hanya bileh diterima oleh orang tak berotak macam dia aje.. Kata boleh guna untuk dakwah orang kristian memeluk islam.. Ingat LGE tu nak suruh guna kalimah ALLAH tu sebab nak suruh orang kristian melayu masuk islam ke... Ops ada ke orang kristian melayu.. Cakap siapa nak baca kitab injiil dalam bahasa melayu.. Orang india ke.. Oramg cina ke.. Orang putih ke.. Mana ada.. Yamg ada orang melayu aje yang nak baca dalam bahasa melayu.. Lepas ni akan ramai mubaligh masuk kampung kampung untuk sebar agama kristian.. Bukan susah.. Edar aje secara percuma di kampung kampung.. Percayalah ramai akan murtad..

Anonymous said...

Harun Din ke.. harun Taib ke.. Ustaz Nasha ke.. Semua sama aje.. Tak berani nak tentang cakap presiden PAS.. Semua ada kepentingan peribadi.. Apa punya ulama ni.. Sekejap cakap tak boleh.. Tapi tak berani nak angkat muka dan mempertahankan apa yang mereka sendiri fikir salah.. Macam ni ke nak berjihad ke jalan allah.. Suruh orang mati di memali berani.. Ini untuk menegakkan aqidah langsung tak berani.. Itulah ULAMA PAS..

Anonymous said...

Ni si anaon diatas.. Guna kalimah allah kat topi polis tu boleh consider berdakwah.. Mungkin akan ada anggota polis bukan islam terfikir nak masuk islam.. Ini guna kalimah allah dalam kitab injil.. Siapa yang betdakwah untuk siapa.. Fikirkanlah.. Itulah perbezaan antara kerajaan yang memerintah negara semenjak lebih 50 tahun jika dibanding dengan PAS dan PKR.. KERAJAAN BN AKAN SENTIASA MRLINDUNGI AGAMA ISLAM, BANGSA MELAYU DAN KEDAULATAN RAJA MELAYU..

Anonymous said...

Boleh guna kalimah ALLAH untuk agama lain.. Melayu boleh murtad.. Tak rasa takut ke wahai umat islam.. Buka lah mata hati tu dan berfikirlah dengan waras..

Anonymous said...

Orang Kristian di Malaysia sibuk hendak menggunakan nama Allah di dalam Bible bukan tujuan apa, tapi sebenarnya untuk menyesatkan dan mengelirukan umat islam di Malaysia dan bertujuan untuk penyebaran agama kristian, jadi umat islam melayu yang jahil akan terpedaya. Satu dunia panggil tuhan mereka Jesus, paderi kristian di USA, Rome Europe mana ada yang pakai nama Allah, cuma di Malaysia dan Indonesia, tapi di sesetengah negara berbahasa Arab, penggunaan nama Allah adalah untuk tuhan, Tapi
umat Kristian di Malaysia ramai berbangsa Cina atau India bukan berbahasa Arab, Tujuan penggunaan nama Allah hanya untuk mengelirukan bangsa melayu, dikalangan bangsa mereka kalau di gereja meraka kalau semua pengunjungnya adalah cina,
mustahil mereka akan menggunakan nama Allah, mereka sendiri tidak suka. Jadi umat islam di Malaysia yang menyokong penggunaan Allah untuk tuhan, janganlah ambil mudah dengan maksud yang tersirat, sebab itu di Indonesia ramai bangsa indonesia yang menjadi Kristian sejak dari dakyah mubaligh kristain semasa penjajahan Belanda menggunakan Bible berbahas indonesia and Allah dalam Bible mereka, Jangan jadi naive, di kalangan mereka sendiri kalau sesama meraka, tak ingin mereka menggunakan nama Allah. Kalau di USA sendiri, tuhan umat islam sendiri mereka gelar 'Moon God', bukan Allah, Saya sendiri pernah berada di gereja di USa untuk tujuan interfaith , jadi saya faham dan mereka tidak suka nama Allah
apatah lagi sebagai panggilan tuhan mereka. Umat Islam yang tidak tahu asal usul Kristian jangan terpedaya seperti umat Kristain diperdaya oleh Paul the saul berbangsa Yahudi pengasas ugama Kristian bukan Jesus saw. Paul yang pada awalnya anti kristian dan telah membunuh ramai penganut Kristian, telah mengubah
doktrin ugama kristian menjadi seperti sekarang. Dia sendiri penentang ugama Kristian tiba2 berubah menjadi penyokong kuat dan dia sendiri tidak pernah berjumpa
Jesus saw atau bukan salah seorang 12 disciple. Ini cara tersembunyi untuk merosakkan agama asal Kristian . Paul adalah seorang yang mahir didalam ugama2 pagan seperti tuhan Parsi 'Osiris' telah memperkenalkan konsep Trinity dan
menjadikan ugama kristian universal, ugama seluruh umat bangsa dan menjadikan Jesus saw seperti tuhan. Jesus saw sendiri diutus hanya untuk bangsa Yahudi sahaja bukan Cina, India, Melayu, English atau Mat salih dan sebagainya dan ini sendiri tercatat di dalam Bible. Rasul seluruh umat dan terakhir adalah nabi Muhammad saw. Umat Islam di Malaysia jangan naive dan terpedaya.

jalil said...

di atas topi setiap anggota polis digunakan oleh anggota Islam dan bukan Islam ada tertera kalimat "ALLAH" & "MUHAMMAD". Kenapa tak dilarang penggunakan kalimah itu?
sebab.... Allah yang tertera itu adalah Allah yang sebenar, tuhan dalam Islam.Pemakai topi dari anggota bukan islam pun tahu itu adalah nama tuhan bagi orang Islam. Masalahnya sekarang... Allah yang orang bagi kristian adalah dalam konsep trinity/ tiga dalam satu. Selama ini mereka guna istilah GOD, kenapa sekarang nak tukar kepada istilah Allah. Pulaknya untuk bible versi Melayu saja! Apa niat tersirat mereka? Kalau mereka cinta sangat pada Allah suruh mereka baca Quran terjemahan melayu, ada ribuan kali nama Allah disebut. Barulah mungkin mereka tertarik kepada Islam agaknya. Kalau setakat nak guna nama Allah dalam Bible versi melayu, apa niat mereka? Orang PAS janganlah macam PAK KADUK!

Anonymous said...

Ketua dewan Ular mak tu marah apasal tak panggil dia skali time konferen.. Dia pun nak glamer gak.. Tu lah kafir kan org islam lg.. Tgk sapa yg jd kapir skrg.. Sapa yg KO skrg?

Anonymous said...

Selagi PAS bersekongkol dengan DAP dan PKR tak akan aku pangkah untuk PAS kali ini.
Selagi PAS dibawah pimpinan Hadi Awang dan Mat Sabu serta Nik Aziz yang merelakan agama lain selain agama Islam menggunakan nama Allah maka tak akan aku beri undi untuk PAS.
Selamat tinggal PAS

Anonymous said...

UNDI PAS= UNDI KRISTIAN = MASUK NERAKA.

Unknown said...

pas bodoh

Anonymous said...

Sekali pengunaan khalimah ini di benarkan smpai kiamat mungkin kita tidak dapat menariknya semula di bumi semenanjung.kta akan menyesal suatu hari nanti. Jika ini terjadi lebih mudahlah memurtadkan melayu.Tentang habis-habisan.

Melayu Bukan Islam said...

Allah is not the God of the Christians.

Anonymous said...

Agama Kristian tidak pernah mengajar umatnya melakukan dosa. Tetapi ia mengajar umatnya untuk menerapkan KASIH dalam diri mereka. Kasih adalah sabar,tidak pemarah, tidak bersuka cita kerana ketidakadilan,kasih tidak berkesudahan. Jika setiap insan menerapkan kasih dalam diri mereka saya yakin dunia ini akan diwarnai dengan kedamaian dan keharmonian

Anonymous said...

sejauh mana kebenaran orang Islam masuk syurga org Kristian masuk neraka? bila kita mati barulah kita tau kebenarannya

Anonymous said...

agama yg baik adalah agama yg menyatupadukan kaum bukan agama yg mengucar kasirkan kaum

Powered by Blogger.