Jan 19, 2013

DARI HASAN ALI KE KALIMAH ALLAH - AZMIN JADI TALI BARUT UGUT PRESIDEN PAS.Inilah politik. Kadangkala nampak cantik di luar, tapi sebenarnya kekotoran tidak nampak kerana terselindung di dalamnya. Begitu jugalah sebaliknya. Daripada kekotoran Anwar dibawa ke waris jari hantunya bernama Azmin Ali.

Hasan Ali antara manusia yang sedar akan kekotoran di sebalik perjuangan yang lunak menerusi kata2 pimpinannya. Beliau salah seorang manusia satu ketika dahulu ang tidak lekang bersama PKR Selangor khasnya bersama Azmin memantapkan kerjasama dari Barisan Alternatif sehinggalah bertukar jenama Pakatan Rakyat.


Jika difikirkan kembali, tiada siapa menduga Hasan Ali kini dicantas sebegitu sahaja. Gara2 sinis Azmin Ali. Walhal 2 manusia ini antara yang menjadi tunggak kerjasama PAS dan PKR Selangor. 

Mungkin di awal perkenalan sukar untuk menggambarkan kesucian mahupun kepalsuan perjuangan yang dipegang bersama. Hasil kerjasama sekian lama baru nampak kecurigaan demi kecurigaan perjuangan.


Kerjasama 2 ideologi ini akhirnya memakan diri Hasan Ali. Azmin dengan begitu mudah memberi 'ugutan' paling keras terhadap PAS agar memecat Hasan Ali setelah perancangan demi perancangan dilaksanakan puak2 Parasit pimpinan Khalid Samad gagal mengubah minda Presiden dan Majlis Syura Ulama PAS.

Malah secara drastik Hasan Ali dijelik, dihina, dicerca dan diludah sehingga hari ini.

Habis terpadam semua perjuangan yang dipuja penyokong2 PAS terhadapnya dek kerana menegur kerjasama PAS dan Pakatan DAP/PKR yang menidakkan perlaksaan Sistem Perundangan berlandaskan Islam.


Alhamdulillah. Tapi Hasan Ali mesti beringat. Bekas rakan2 anda di dalam Pakatan bijak menanam persepsi terhadap penyokong mereka. Setiap sebutan yang terlafaz dari mereka adalah 'karamah' yang benar. Seolah2 ungkapan Ayah Pin dijadikan wahyu dan firman setiap pengikutnya.  Apabila ingkar, hukuman tanpa amaran diputuskan.

Hasan Ali tahu akan strategi mereka. Kerana Hasan Ali juga adalah antara mangsa persepsi kroni2 Anwar terutamanya Azmin sendiri.

Inilah dunia politik. Kuasanya amat kebal. Tiada istilah 'mustahil' dalam politik. Sesuatu yang tidak wujud bakal diwujudkan. Sesuatu yang tidak boleh ditambah bakal ditambah. Sesuatu yang tidak boleh dimiliki orang lain mampu dikongsi bersama. Asalkan bijak memainkan peranan politik masing2.

Akan tetapi, satu perkara yang mustahil akan berlaku. Bukan politik semata2. Mana2 posisi dan sudut, ianya tidak boleh berubah. ALLAH....

Allah itu Tetap Satu. Mustahil Allah ada 2 apatah lagi lebih dari itu. 

Allah adalah Tuhan yang disembah umat Islam. Mustahil Allah itu Tuhan yang terpapar di Kuil Hindu. Mustahil Allah itu Tuhan yang diimaginasi sebuah patung yang disalib dalam Gereja. 

Apatah lagi lebih hina Allah itu sekadar sepatah perkataan biasa yang membawa maksud GOD.

Jika ada individu mahupun kumpulan dalam politik cuba menidakkan perkara tersebut, Allah murka kesemua umat sekelilingnya. Memang benar. Allah itu Maha Pemurah lagi Penyayang. Tetapi jangan lupa... Allah juga Maha Berkuasa.

 Sejahat2 nya seorang perompak, lebih murka mereka yang menduakan Allah.KENYATAAN AKHBAR YB DATO DR HASAN MOHAMED ALI MENGENAI ULASAN YB AZMIN TERHADAP PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH
Kenyataan yang dikeluarkan oleh Azmin menggambarkan keangkuhan dan kebiadaban pemimpin PKR itu sebagai seorang Muslim dan sebagai seorang Melayu. Tidak terfikir di kepala kita ada pimpinan Muslim yang latarbelakang keluarga begitu hampir kepada Islam mengeluarkan kenyataan yang disifatkan sebagai biadab seperti yang dipaparkan dalam media kelmarin.

Inti kenyataan beliau boleh disimpulkan seperti berikut :

1. Menyanggah keputusan yang dibuat oleh Majlis Syura Ulama PAS yang merupakan badan tertinggi dalam struktur parti PAS berhubung dengan dasar-dasar parti;

2. Secara sombong dan bongkak memperakukan keputusan yang dibuat oleh Majlis Presiden Pakatan Rakyat mengenai isu ini.

Gambaran yang diberi seolah-olah Majlis Presiden menduduki tempat yang supreme yang tidak boleh digugat oleh mana-mana parti komponen Pakatan Rakyat termasuk PAS. Supremacy ini seharusnya dipertahankan walaupun keputusan tersebut menyalahi peraturan agama Islam yang suci.

Kesucian itu termasuklah soal aqidah yang bagi orang PAS merupakan segala-galanya;

3. Kejahilan Azmin tentang kronologi peristiwa yang berlaku dalamana mesyuarat Majlis Presiden membuat keputusan mengenai kalimah Allah mendahului keputusan yang dibuat oleh Majlis Syura Ulama.

Dalam sistem parti PAS perkara-perkara pokok mengenai Islam semestinya mendapat pengesahan Majlis Syura Ulama. Dalam kes ini apa yang berlaku adalah sebaliknya;

4. Azmin gagal memahami perasaan, citarasa, hatikecil dan komitmen ahli dan penyokong PAS yang sentiasa memperjuangkan kesucian agama Islam dan biasanya akur dan patuh kepada keputusan-keputusan golongan ulama termasuk Dewan Ulama dan pastinya Majlis Syura Ulama PAS;

5. Kenyataan Azmin tidak mungkin dapat meredakan keadaan. Ahli dan penyokong PAS yang sudah ditarbiah sedemikian rupa tidak mudah tunduk kepada mana-mana keputusan yang membelakangkan prinsip Islam.

Mereka tidak akan tunduk kepada mana-mana individu pimpinan yang diberi kata pemutus di dalam Majlis Presiden kecuali pimpinan PAS, yang terdiri daripada mereka yang bukan Islam dan kalaupun Muslim amalan Islam mereka diragukan.


Saya ingin menarik perhatian semua pihak supaya merenungkan perkara-perkara berikut :

1. Apakah kedudukan keputusan dan resolusi Majlis Syura Ulama PAS yang telah sebulat suara menolak kalimah Allah untuk diguna pakai dalam Bible berversi Melayu?

2. Pada masa yang sama bagaimana pula status keputusan yang dibuat oleh Majlis Presiden Pakatan Rakyat yang membolehkan kalimah Allah digunakan?

3. Sehingga ini pimpinan PKR dan DAP kecuali Azmin belum memberi sebarang ulasan sedangkan kenyataan bersama Majlis Presiden Pakatan dikeluarkan oleh ketiga-tiga pimpinan utama. Dato Seri Anwar Ibrahim mewakili PKR, Lim Kit Siang mewakili DAP dan Dato Seri Hadi Awang mewakili PAS.

4. Dikalangan saf pimpinan PAS sendiri diluar daripada Majlis Syura Ulama belum muncul lagi ulasan terhadap status kedua-dua keputusan yang dibuat oleh Majlis Syura PAS dan Majlis Presiden Pakatan.

5. Adakah pimpinan PAS dan Pakatan Rakyat terus menidakkan kewujudan undang-undang, enakmen dan fatwa yang telah dikeluarkan? Jika keadaan ini berterusan seperti apa yang ada sekarang bermakna PAS dan Pakatan Rayat secara sewenang-wenangnya mencabul keluhuran undang-undang dan peraturan yang ada.

Gambaran yang ada dihadapan kita sekarang ialah pimpinan PAS bebas membuat keputusan mewakili parti dalam hal-hal yang menyentuh dasar dengan membelakangkan Majlis Syura Ulama.

Tidakkah ini akan mewujudkan precedent yang tidak sihat yang akan menggugat keutuhan parti itu. Majlis Syura Ulama barangkali perlu melihat semula perkara ini supaya amalan mengenepikan Majlis Syura tidak menjadi sesuatu yang boleh dilindungi dan dipertahankan.

Oleh kerana isu ini besar dan mempunyai implikasi yang mendalam terhadap aqidah umat maka wajib bagi semua pihak, PAS dan Pakatan Rakyat membuat penyelesaian yang muktamad terhadap isu yang masih tergantung-gantung ini.

Apakah Pakatan Rakyat mampu ke Putrajaya dengan isu-isu besar yang belum selesai termasuk isu yang dibincangkan ini?10 comments:

Anonymous said...

yg peliknye pas tetap menjilat kaki si dia ni...

Anonymous said...

HADI DAN PAS DAH KENA KENCING.. DAP DAN PKR SENGAJA KELUARKAN KENYATAAN RASMI MENGENAI KALIMAH ALLAH BOLEH DIGUNAKAN OLEH BUKAN ISLAM DENGAN PRESIDEN PAS SEBELUM MAJLIS SYURA BUAT KEPUTUSAN.. KRNAPA?.. SEBAB MEREKA TAHU MAJLIS SYURA NI MESTI AKAN TENTANG DAN HADI TERPAKSA TUNDUK.. DENGAN KATA LAIN TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENUNJUKKAN HADI TAK BERWIBAWA MENJADI PM JIKA PR MENANG PRU13...

Anonymous said...

Kini Hadi didesak oleh PR sendiri untuk mengikut telunjuk DAP dan PKR.. Mana Hadi masih tak berani bersuara menarik balik kenyataan dia membenarkan kegunaan kalimah allah..

Anonymous said...

Azmin kata Hadi mesti terus menyokong keputusan tertinggi PR membenarkan kegunaan kalimah ALLAH.. Siapa keputusan tertinggi PR.. Adakal setakat LKS dan Anwar Ibrahim.. Ini terang menunjukkan siapa yang berkuasa dalam PR.. PAS hanya dipandang sebagai pak turut..

Anonymous said...

Jika dilihat dari sudut lain.. Sebenarnya PAS adalah parti yang lebih ramai pengikut dari PKR dan DAP.. tapi sayangnya mereka ini terus dipergunakan, semata mata untuk memberi undi kepada calon DAP dan PKR.. Ini semua kerana mereka tiada mempunyai pemimpin yang layak untuk memimpin diperingkat lebih tinggi.. Pemimpin mereka hanya pandai memekik sana sini dipent ceramah sahaja.. Hendak memimpin negara hampas..

Anonymous said...

Azmin adalah proxy DAP dan PKR yang telah diarahkan supaya menyuruh PAS tarik balik keputusan majlis syura.. Kenapa Azmin dan bukan kepimpinan tertinggi PKR dan DAP.. iaitu Anwar dan LKS.. yang telah buat keputusan bersama masa pengumuman tempoh hati.. Fikirlah sendiri..

Anonymous said...

Mana Itu LGE.. sampai sekarang masih tidak berani jawab soalan dari pemberita.. Itulah sikap PR ni.. Banyak berdiam jika tahu mereka dah salah.. Tak berani nak betulkan.. Hanya BN yang bodoh pergi ceramah sana sini menjawab tomahan atau fitnah PR.. mereka patut pergi dengen attack mode dan bukan defensive mode lagi..

Anonymous said...

Tiadakah oemimpin PAS yang berani menyuruh LGE menarik balik kenyataan dia.. Juga menegur kepimpinan tertinggi PR supaya menghormati dan akur kepada keputusan rasmi PAS.. Atau mereka juga akan agree to disagree mengenai hal pokok ini..

Anonymous said...

yg bengap al bahlol adalah pengikut2 PAS...rela diperbodohkan pemimpin..pemimpin2 PAS pulak rela diperbodohkan DAP dan PKR....malang sungguh...kesian

Anonymous said...

PAS parti yg dilaknat Allah.....
Powered by Blogger.