Dec 5, 2012

SULIT - ANWAR RANCANG INSIDEN BERDARAH GADUH PRO PAS VS UMNO GOMBAK.
  Suasana sekitar Batu 8 Gombak (Jalan Lama ke Pahang) tegang malam tadi malah hampir meragut nyawa gara2 pertembungan 2 Majlis UMNO dan PKR melibatkan Siri Jelajah Anwar Ibrahim.

Pergelutan yang dilihat semakin kritikal malam tadi telah menyebabkan ramai dari kalangan penyokong UMNO dan PAS cedera parah mengejutkan penduduk kawasan berkenaan.

Ini merupakan kejadian yang amat jarang sekali pernah berlaku dalam sesi ceramah kedua2 parti di kawasan Gombak.

Di sebalik insiden berkenaan, terdapat laporan sulit mendakwa ianya dirancang pengelola Siri Jelajah Merdeka Anwar sendiri.

Menurut sumber dalaman, PAS telah diarahkan pihak penganjur bertindak mengendali program berjenama Anwar tersebut ekoran kekurangan jentera PKR di kawasan Gombak.

Untuk rekod, PKR Gombak antara Cabang yang berdepan dengan insiden kekecohan ketika Pengundian bagi Pemilihan Pimpinan Tertinggi Parti. Sejak insiden tersebut, banyak kawasan (ranting) PKR di Gombak telah dibubarkan.

Kini PKR mengharapkan sokongan dari PAS kawasan dalam menggerakkan jentera PRU.

Lantas PAS pada asalnya memilih lokasi di kawasan kubu kuat Parti tersebut di Batu 6 Gombak. 

Akan tetapi pihak penyelaras Siri Jelajah tersebut pada saat2 akhir mengarahkan penukaran lokasi di kawasan kubu UMNO di Batu 8 Gombak. Lebih mengejutkan, lokasi itu berada pada kedudukan di hadapan Bilik Gerakan BN Cawangan tersebut.

Gombak merupakan salah satu senarai PAS Kawasan yang dicatatkan Blacklist ekoran masih menjalinkan hubungan dalam dan luar politik bersama Pemimpin UMNO di peringkat Cawangan dan berpotensi menjadi salah sebuah kawasan pengundi protes atas dasar ketidaktelusan dalam menerima keputusan PAS Pusat meneruskan kerjasama bersama DAP.

PAS Kawasan khuatir aspek keselamatan dan mengakui, ceramah yang disampaikan Anwar bakal mencetuskan ketegangan dari kalangan penduduk kawasan sekitar yang berjumlah 90% daripadanya adalah  penyokong UMNO. 

PAS dan UMNO Gombak sebelum ini tidak pernah menghadapi sebarang pergelutan ekoran mengambil sikap berunding dan menghormati penyokong masing2. Malah pemimpin kedua2 Parti sentiasa mengadakan rundingan termasuklah berkaitan dari aspek penganjuran program.


PAS yang pada asalnya menolak keputusan itu akhirnya akur setelah berlakunya campurtangan Pimpinan Parasit PAS Pusat dan Azmin Ali.

Anwar dilihat jelas sengaja mahu melakukan Provokasi memecah tembok hubungan baik PAS dan UMNO menjangkaui sempadan politik di kawasan berkenaan. Anwar hanya perlu membakar api dan provokasi menerusi ceramah pada malam itu dengan membuat tuduhan2 melampau menghina UMNO peringkat bawahan.


Lantas beberapa Penyokong Upahan memberi signal menimbulkan ketegangan seterusnya beberapa Penyokong parti masing2 yang sebelum ini merupakan teman rapat bertukar menjadi musuh yang bergelut nyawa hampir membunuh sesama sendiri.

PAS Gombak sebelum ini merupakan antara Kawasan yang menyokong penuh cadangan Hadi Awang dan Ustaz Nasha mengenai dasar Muzakarah dan Musyawarah bersama UMNO satu ketika dahulu.

Dengan tercetusnya pergelutan sebegini, maka potensi PAS di peringkat kawasan sasaran dalam mengadakan rundingan bersama UMNO tidak akan menjadi realiti malah insiden ini bakal 'memperkukuhkan' matlamat menghancurkan UMNO.

Strategi raih undi... Agenda Anwar kali ini memang 'bijak' dan 'berkesan'  memecahbelahkan umat Islam dan Melayu.

Mengikut rekod PRU12 yang lalu, Parlimen Gombak merupakan satu2nya kawasan Pakatan yang mendapat undian paling tinggi bagi kawasan pengundi Melayu dengan penaklukan ketiga2 DUN di bawah kawasan yang diwakili Azmin Ali.

Ianya kerana tindakan pengundi2 UMNO yang turut bertindak protes mengundi pihak lawan atas jaminan Dato Hasan Ali selaku Pesuruhjaya PAS Selangor pada ketika itu.


2 comments:

Anonymous said...


“MCA GOMBAK” YIP KUM FOOK MAKAN WANG TOKONG (DESA JAYA, KEPONG)


“MCA GOMBAK” YIP KUM FOOK MAKAN WANG TOKONG (DESA JAYA, KEPONG)

尊敬的女士, 先生们
马华鹅麦主席叶金福律师办事处(Taman Desa Jaya, Kepong) 是欺骗女人的办事处,吃寺庙钱的律师……
请女士, 先生们,莫得到欺骗

Tuan-tuan dan Puan-puan yang di hormati sekalian,
Pejabat Peguam, ketua MCA Gombak YIP KUM FOOK yang berada di Taman Desa Jaya, Kepong, inilah satu pejabat tipu Wanita, makan duit tokong dan lain-lain.
Harap Tuan-tuan dan Puan-puan mengambil perhatian supaya jangan kena jerat.

Ladies and gentlemen in all respect,
Attorney Office, head of MCA Gombak YIP KUM FOOK which is in Taman Desa Jaya, Kepong, office of cheating women, eating money temple and etc.
Ladies and Gentlemen take note that be down by loop.

By Mr Yee

Anonymous said...

敬爱的佛教伩徒,
有关马來西亜,吉隆坡,甲洞帝沙再也 (暹寺) 三宝寺 Samnak Sambodhi Buddhist Association No.19-21 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia. 所发生的纠纷, 经过阅读了,Venerable Phra Piya Thammo 和尚及叶金福律师 (Yip Kum Fook) 的双方书信之后, 再经实地旁听了觧,做为中间人,我要客观实事的说:

1.当一个和尚、初出道 (小学生),在修行, 若有缺点, 那是难免.他马华公会鹅唛區会主地席叶金福律师(Yip Kum Fook),却心眼看不顺,就电招警万到耒佛教之圣地要扣畄和尚耒耻唇出家人, 这是绝对不许可, 除非是殺人放火之大罪悪.

2.他身为马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook),却反其道而行, 在佛寺不依佛法而軽视佛教的精神, 以傲慢的手段,帶领一般黑社会的人耒挑衅和尚打架, 这也是不该有、更不是佛教修行者的行为.

3.佛教的圣地, 其主要的目地, 是让眾生修佛道, 不是政治争執的地方. 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 却利用佛教之圣地当政治活动的场所。如此果敢冒犯佛陀的教誨,更是大大的罪悪。

囯有囯章,彿有佛法,家有家规. 如果出家人有何不对之处, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook), 为何不向主持和尚投?让出家人自依和尚的條规处理、却强权一味要显示他是马华公会鹅唛区会及三宝寺理事会主席, 无法无天的应用霸道手段践踏佛教之圣地.为什么。。。。。为什么.

至今, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook),不当不歉愧,还要狡辩, 这又证明了他说一套, 做的又是另一套, 囗是心非, 所谓的两舌, 相当阴险. 身为律师, 受高深教育, 却应用如此悪毒, 横蛮无礼的作风污辱和尚, 相等于是耻辱佛教伩仰者。他叶金福律师(Yip Kum Fook)不向主持和尚投诉, 却自承英雄,电招外耒者.请问,身为將近20年的三宝寺主持和尚兼顾问,也是第一位 自筹建寺的大功臣,在大马南傳泒中,是闻名遐邇的高僧.其脸要放在那裡?同样的,要是台湾星雲大师的佛寺沙彌犯錯, 理事会没有礼貌自作主张,电招警方要扣畄其沙彌.我敢请问!星雲大师的自尊是怎样的感受?他叶金福律师(Yip Kum Fook)是后耒者,担任理会主席也不久, 竟敢应用如此,目无尊長的方式对待住持,间接的就是告大家,强迫住持和尚必远離,雀巢鸠要佔。这种用心不良, 有老千之谋, 的确令人不敢恭维。

縱观以上几项重点,我不是盲目的護持三宝, 而是要坦白的说;他叶金福律师 (Yip Kum Fook) 身受高深教育, 为律师者,本应通情达理才是,但遗憾的是, 却令人惊觉, 他厡耒就是彿书裡所讲的狡猾且残忍的此颣人。他叶金福律师 (Yip Kum Fook),利用他的专业知識, 懂得包裝自己的道德守則,以宗教为幌子手,到处募款,商业经营, 政治活动为重, 并没依循佛教宗教守则行事, 也没对人道作出任何貢献, 只不过借宗教之名捞取权和私利而己。

在此, 我奉劝, 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 好自为之, 免因果報应.

Powered by Blogger.