Dec 22, 2012

PEMIMPIN DAP HINA SYARIAH ISLAM PUNCA KEGIATAN TIDAK BERMORAL.
DAP sekali lagi membuktikan penentangan terhadap sebarang bentuk sistem perundangan berlandaskan Islam setelah lantang mengecam sebarang perlaksanaan ke arah Syariah yang didakwa menjadi punca berlakunya penyalahgunaan kuasa .

Malah salah seorang Pemimpin DAP M.Kulasegaran menegaskan percubaan perlaksanaan Dasar Syariah Islam telah terbukti berlakunya kegiatan rasuah dan penyelewengan melibatkan pegawai-pegawai Kerajaan Negeri Kelantan.
"Tindakan terbaru penguatkuasa Kelantan jelas menunjukkan keperluan segera bagi undang-undang tersebut dimansuhkan atau dipinda, samada dalam kerajaan Pakatan Rakyat atau Barisan Nasional (BN)," kata Ahli Parlimen Ipoh Barat, M. Kulasegaran.

Katanya, hak moral dan sivil rakyat tidak harus menceroboh oleh pegawai yang keterlaluan.

"Tindakan pegawai penguatkuasa Kelantan tidak boleh diterima walaupun ia bukan merupakan kes pertama di negara ini," katanya lagi.

Kulasegaran membuktikan penentangan yang sama pernah dilontarkan terhadap Kerajaan Negeri Perak di bawah pimpinan BN  pada 5 Jun 2003 yang mengambil tindakan penguatkuasaan Majlis Perbandaran Ipoh  mengeluarkan saman kepada orang bukan Islam untuk memegang tangan di bawah undang-undang kecil taman.

Kulasegaran mengulas laporan yang memetik Penolong Setiausaha Agung PAS dan Exco Kelantan, Datuk Takiyuddin Hassan yang menuduh Pengerusi Kongres Kebangsaan PAS Hu Pang Chaw mempunyai "niat jahat" apabila membawa kontroversi tersebut kepadas media terhadap tindakan yang diambil kepada orang bukan Islam yang didakwa berkelakuan kurang sopan.


0 comments:

Powered by Blogger.