Aug 12, 2012

NAZRI AZIZ BALUN MP BN LOMPAT PARTI BAKAL TERIMA RACUN KATAK ANWAR..!!
Keputusan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) melompat parti adalah perkara biasa ekoran Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) hampir tiba, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz hari ini.

Ditanya mengenai dakwaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim awal bulan ini bahawa terdapat beberapa lagi pemimpin politik di Sabah akan menyertai pembangkang tidak lama lagi, ahli Majlis Tertinggi Umno itu berkata:

"Ada di kalangan wakil rakyat atau pemimpin Umno tidak dicalonkan untuk bertanding, jadi mereka telah ambil tindakan awal terpaksa lompat (parti) macam katak kerana mahu bertanding dalam pilihan raya."

Dipetik Bernama, Nazri berkata demikian selepas Program Ihsan Ramadan dan Aidilfitri di sini.

Pada 2 Ogos lalu, Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) berkata, mereka yang sudah hilang kepercayaan ke atas Umno dan  jika mahu terus bertanding pada PRU13 boleh menyertai perikatan itu.

"Jika mereka mahu terus bertanding dalam PRU, mereka yang 'lompat parti' ini, mesti menyertai mana-mana parti komponen dalam PR.

"Perlu ikut undang-undang yang sedia ada untuk menjadi calon dalam PRU," kata beliau ketika mengulas isu melibatkan  Datuk Seri Lajim Ukin, yang mengumumkan peletakan jawatan sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno dan Ketua Umno Bahagian Beaufort.


Timbalan Presiden Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu, Datuk Wilfred Bumburing juga telah meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Barisan Nasional (BN) Tuaran.

Anwar turut berkata yang 'lompat parti' bukan satu isu kerana apabila seseorang telah hilang kepercayaan dalam parti, pasti akan keluar dan mencari parti lain yang berhaluan lain.

Sehubungan itu, Nazri berkata, tindakan Anwar menarik pemimpin BN yang tidak tercalon dalam pilihan raya umum akan datang untuk menyertai pakatan pembangkang, sama sekali tidak akan menjejaskan BN.

"Kalau Anwar nak ambil mereka yang tak akan dicalonkan lagi untuk masuk parti Anwar, ambil la... Anwar pun bapak katak sebab dulu Anwar pun lompat parti dari Umno ke PKR. Tak hairan kalau dia menerima golongan dia sendiri, katak akan terima katak," katanya.

Anwar, bekas Timbalan Perdana Menteri dan bekas Timbalan Presiden Umno dipecat pada awal September 1998.

Anwar kemudian menubuhkan PKR, yang beliau adalah Ketua Umumnya.


2 comments:

Anonymous said...

Lagi banyak lompat lagi bagus..

Nanti katak ni jadi calon masa PRU nanti.. Apa nak jadi pada ahli PR yang sedia ada.. Dia oramg pun nak jadi calon PR.. mesti ada tak puas hati dan sabotage PR.. Macam kes umno dulu..

Sudah pasti yang masuk PR tu pula calon tak boleh menang dari BN.. Semua dah tua.. Ini bukan pilihan generasi Y..

Jadi, baguslah yang tak terpilih tu keluar parti awal awal, dari mensabotage parti BN masa PRU nanti..

BN pula kena bagi wakil PRU nanti sign macam PAS atau PKR.. Kalau loncat lepas menang, masuk neraka aau secara automatic akan lucut sebagai wakil rakyat..

Anonymous said...

Takpa la..janji diorang happy. jangan jadi katak udalah.

Powered by Blogger.