Aug 9, 2012

ANWAR PERANGKAP KHALID GAGAP DALAM REKOD KES JENAYAH..!!
 Kerajaan Negeri Selangor yang dipimpin oleh Menteri Besar, Khalid Ibrahim telahpun secara rasminya bersetuju menanggung bebanan kos guaman Rafizi Ramli yang didakwa mengikut Akta Institusi Perbankan dan Kewangan 1989 (BAFIA).

Rafizi yang juga Pengarah Strategi PKR merupakan orang yang bertanggungjawab mendedahkan dan memanipulasi data serta butiran akaun perbankan NFC sewaktu kemuncak isu pinjaman RM250 juta tempohari.

Berikutan kehangatan isu tersebut diperkatakan ramai, kesannya telah memaksa Shahrizat Abdul Jalil mengambil keputusan melepaskan jawatan sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Shahrizat bagaimanapun disahkan bersih selepas siasatan terperinci oleh SPRM mendapatinya tidak terbabit dalam sebarang perlanggaran undang-undang atau melakukan amalan rasuah salahguna kuasa berkaitan isu tersebut.

Niat Khalid sanggup menyediakan dana RM500,000.00 demi menghargai 'jasa' Rafizi yang berjaya mempropagandakan isu pinjaman tersebut sehingga berjaya mencalar imej Shahrizat Abdul Jalil sebagai pemimpin wanita yang popular.

Namun, dakwaan melanggar akta BAFIA yang dihadapi Rafizi bukannya isu remeh temeh ataupun sengaja diada-adakan untuk mengenakan Rafizi sebagaimana kerap didakwa oleh pembangkang, ia membabitkan soal integriti dan amanah yang perlu dipertahankan oleh institusi perbankan.

Di masa yang sama akta BAFIA juga penting dalam menjaga kepentingan pemegang akaun di dalam sesebuah institusi perbankan terutama sekali untuk memelihara kerahsiaan butiran transaksi mereka daripada dimanipualsi sesuka hati oleh pihak lain.

Malaysia bukanlah satu-satunya negara yang memiliki BAFIA. Hampir setiap negara memiliki akta sedemikian rupa yang matlamatnya sama - melindungi integriti pihak bank dan memelihara kerahsiaan pelanggan bank.

Gagal mematuhi akta BAFIA sama ada sengaja dilakukan oleh orang dalam mahupun pihak luar, bermakna wujudnya sifat tidak amanah dan kelakuan jenayah juga telah berlaku secara sengaja apabila butiran akaun orang lain sengaja didedahkan untuk kepentingan tertentu.

Lagipun Rafizi bukannya seorang agen yang dilantik oleh pihak berkuasa untuk melakukan siasatan secara sah atau diberi perlepasan undang-undang untuk mendedahkan butiran akaun milik mana-mana individu atau syarikat.

Ringkasnya, apa yang dilakukan oleh Rafizi bukannya satu tindakan terpuji sebaliknya merupakan kelakuan jenayah yang sepatutnya dihalang dan dicegah daripada menjadi ikutan atau amalan orang lain.

Jika jenayah membocorkan kerahsiaan dan butiran transaksi akaun milik orang lain dijadikan amalan rutin disebabkan pembelaan oleh kerajaan Selangor terhadap Rafizi, bukankah buruk kesannya terhadap nama baik institusi perbankan kelak.

Justeru itu, eloklah Khalid Ibrahim berfikir sedalam-dalamnya sebelum meneruskan niatnya untuk melindungi kegiatan penjenayah seperti Rafizi. Wang ratusan ribu ringgit itu sewajarnya diguna pakai untuk kepentingan rakyat dan bukannya dibazirkan untuk membela seorang penjenayah.

3 comments:

Global Products & Services Review said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://tinyurl.com/UinvestWorld


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Anonymous said...

Reformasi Rumah Urut di Selangor
Sekadar pandangan....
Sejak PR memerintah Selangor dan Ronnie Liu merajui Portfolio Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan yang bertanggongjawab perihal lesen rumah urut khasnya, rumah urut tumbuh bagaikan cendawan di seluruh Selangor. Pertumbuhannya lebih pesat semasa PR memerintah berbanding dengan pemerintahan BN. Ini adalah salah satu kejayaan ekonomi PR di Selangor

Sebagai rakyat berugama Islam, kegiatan rumah urut sedemikian wajib dibenteras kerana ia menggalakkan gegala sosial dan keruntuhan moral akhlak rakyat Selangor. Dato Hassan Ali cuba berbuat sesuatu di Selangor tetapi apa kan daya apabila Ronnie Liu dan Teresa Kok membantah hebat dan dipersetujui oleh Menteri Besar.

Ini lah hasilnya dengan memilih PR di dalam PRU12 yang lalu. Pengundi Melayu khasnya di Shah Alam yang kebanyakannya berpendapatan tetap dan tinggi. Majoritinya menjadi Pensyarah dan memiliki kehidupan sendiri. Mereka tidak perlu bantuan mahupun `campur tangan’ daripada BN. Mereka selesa dengan kehidupan mereka. Kebanyakan mereka tidak campur politik. Tidak mengundi. Pada mereka tanpa politik ia tidak mengugut kehidupan mereka tetapi orang Melayu Shah Alam khasnya dan Selangor amnya telah menerima bahana dan bala dari tindakan mereka yang lepas. Anak anak muda Melayu ramai yang terlibat dengan kes maksiat, minum arak, judi dan juga murtad.

Penulis harap rakyat Melayu di Selangor sedar dan jika piliharaya diadakan, pergi lah mengundi ramai-ramai dan pangkah BN. BN pula jika menang pilihanraya Selangor dan mengambil alih kuasa, agenda utamanya ialah berhenti mengeluarkan lesen rumah urut dan bisnes yang sewaktu dengan nya.

Pada penulis ia akan memberi kesan kepada peniaga Cina di bandar utama Selangor sahaja. Biarlah BN hilang pengundi Cina di bandar. Lagipun pengundi Cina di bandar bandar dan kampong pada asasnya tidak menyokong dan mengundi BN.

InsyALLAH, penulis percaya ALLAH akan memberikan Rahmat kepada negeri Selangor dan rakyatnya.

Ikhlas dari
Nasirwise.blogspot.com

Anonymous said...

a aa aa aku gagap & sengap
ha ha

Powered by Blogger.