Feb 26, 2013

ARAHAN SOI LEK DITOLAK? - BN LETAK ONG TEE KEAT CALON PARLIMEN PANDAN.Barisan Nasional (BN) akan menamakan bekas Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat sebagai calon secara langsung bagi kerusi Parlimen Pandan pada Pilihan Raya 2013 setelah keputusan tersebut dibuat oleh Pengerusinya Datuk Seri Mohd Najib Razak dalam mesyuarat "bilik perang pilihan raya" semalam.

Keputusan tersebut kemudiaannya disampaikan kepada pemimpin parti komponen BN yang mana mereka diberitahu pencalonan Ong akan memastikan kerusi yang disandang oleh beliau tersebut sebagai "boleh menang" kepada gabungan tersebut.

"Telah diputuskan supaya untuk segala perbezaan individu diketepikan dan melihat kepada populariti seseorang dikawasan tersebut," kata sumber yang mengetahui tentang mesyuarat tersebut.

Difahamkan BN berpendapat pencalonan Ong akan membantu gabungan kerajaan untuk meraih semula sokongan pengundi Cina kepada mereka yang dilihat semakin rendah ketika ini.

"Sokongan Ong dikalangan masyarakat Cina sangat kuat ... itu akan membantu BN," kata sumber itu lagi.

Ong (gambar) telah diketepikan selaku presiden MCA oleh Datuk Seri Dr Chua Soi Lek semasa kemelut perebutan kuasa pada 2010. Beliau juga merupakan ahli parlimen Pandan selama lima penggal.

Namun, awal minggu ini Dr Chua memberitahu media pada sambutan rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran MCA bahagian Pandan bahawa Ong telah terkeluar daripada senarai calon yang akan bertanding pada Pilihan Raya 2013.

BN pernah meletak calon bebas di bawah tiket mereka semasa pilihan raya 1995. MP Hulu Rajang ketika itu, Billy Abit Joo mencipta sejarah sebagai calon BN pertama yang bertanding sebagai ahli gabungan tersebut.

Billy Abit tidak bersama dengan mana-mana parti komponen memandangkan tiada peruntukan untuk ahli BN melakukan sedemikian. Beliau kemudiaan menyertai Parti Rakyat Sarawak.

Dalam Pilihan Raya 2008 lalu, Ong mempertahankan kerusi parlimen Pandan dengan mengalahkan calon PKR, Syed Shahir Syed Mohamud dengan majoriti 2,961 undi. Beliau memperolehi 25,236 undi berbanding lawannya 22,275 undi.

Kawasan Pandan adalah kerusi campuran yang mengandungi 55 peratus bukan Melayu dengan lebih separuh pengundinya berusia di bawah umur 40.

3 comments:

Anonymous said...

Thаnkѕ for ones marvеlous posting! I certаinly еnjoуеd rеаding it,
you might be a gгeat author.I will alwayѕ boοkmаrk yοuг
blog anԁ may come baсk dоwn the road.
I want to encоuragе yoursеlf to continue youг great posts,
have а nicе mornіng!

Take a loοk at my web site please click the following internet page

Anonymous said...

kemenangn soi lek sbg presiden MCA petanda bencana kpda BN. dah terbukti soi lek umpama duri dlm daging. bukan tambah populariti BN, tp MCA asyik melawan arus, lawan PM/UMNO. beza dgn ong tee keat yg lebih byk buat keja drpd bercakap kosong. ong tee keat patut bertanding smula utk terajui MCA. lebih layk.

Anonymous said...

Thе artiсle feаturеs eѕtabliѕhed neceѕsary to
uѕ. It’s reаlly educational аnd you really are naturаlly νerу well-infoгmed in this field.

You hаѵe got exposed our eуe to numerous ѵiеws on this specific mаtter usіng intriguing, notable and strong contеnt
material.

Herе is my web blog: buy phentermine
Review my weblog ; phentermine

Powered by Blogger.