Oct 16, 2012

LAPORAN AUDIT DEDAH KHALID GAGAP SELEWENG WANG SKIM TAWAS..!!

Kelihatan Kerajaan Negeri Selangor pimpinan Khalid Gagap tidak senang duduk malah bertambah panik dengan laporan terbaru Audit Negara yang telah dibentangkan semalam. 

Gara2 terlalu fokus melakukan 'kajian terperinci' terhadap serangan persepsi dan tuduhan baru terhadap Kerajaan Pusat, lantas terlepas pandang akan laporan Audit Negara menerusi perlaksanaan kewangan di Negeri pemerintahan mereka.

Skim TAWAS Kerajaan Negeri Selangor yang merupakan antara khidmat yang disediakan dilaporkan gagal mendaftar lebih dari 80 Peratus aripada kelahiran baru di negeri itu sejak tahun 2008.
Skim yang menjanjikan pemberian RM1500 buat setiap kelahiran anak Selangor yang dilahirkan itu dilaporkan sekadar mendaftar 60,972 daripada 313,706 anak yang sewajarnya mendapat wang tersebut 2008 hingga 2011.

Ianya telah menimbulkan persoalan baru terhadap komitmen Kerajaan Negeri dalam mengagihkan wang peruntukan yang disalurkan menerusi Skim terbabit kepada kesemua sasaran yang ditetapkan.
Kerajaan Selangor dilaporkan juga telah membelanjakan RM588,391 untuk aktiviti promosi TAWAS namun pendaftaran kelahiran baru kurang 20 peratus.

Malah lebih menimbulkan persoalan apabila laporan Audit Negara turut memaparkan rekod sijil simpanan tetap untuk ahli TAWAS yang lewat dikeluarkan manakala garis panduan atau 'Standard Operating Procedure (SOP) pula tidak lengkap.


1 comments:

Megat Alam Gempita said...

Apa kejadah dan bebalnya PKR buat skim bodo macam ni. Adakah berbaloi pelaburan RM100 semasa anak kita lahir hanya mendapat pulangan RM1,500 ketika mereka berumur 18 tahun?.

Yang masuk pun adalah mawas-mawas fuckatan yang memang bebal dan tak sedar kena tipu.

Powered by Blogger.