Oct 15, 2012

JIJIK.. DAP KEDAH BANTAH IKLAN TUTUP AURAT DILAKSANAKAN..!!
Pengerusi DAP Kedah Lee Guan Aik berkata parti itu tidak akan menyokong pelaksanaan garis panduan papan iklan yang menetapkan model berpakaian sopan atau bertudung, seperti yang dilaksanakan di Kelantan.

Lee berkata DAP Kedah akan menentang undang-undang berunsur Islam itu sekiranya dilaksanakan PAS di negeri tersebut.

"DAP negeri sekali lagi ingin menegaskan dan menjelaskan bahawa kami tidak akan memberi sokongan terhadap undang-undang hudud atau apa sahaja berkaitan isu negara Islam," katanya seperti dipetik akhbar itu.

Kenyatannya itu bagi mengulas garis panduan pemasangan papan iklan seperti yang dinyatakan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Alor Setar Datuk Mat Noh – berhubung penggunaan bahasa, lanskap dan pakaian model iklan.

Menurutnya lagi, aris panduan tersebut antara lainnya menekankan bahawa model tersebut tidak boleh berpakaian mencolok mata dan perlu menutup aurat bagi model beragama Islam.

 


 
Lee juga berkata, kenyataan Mat Noh itu hanya pendirian peribadi kerana garis panduan tersebut didakwa bercanggah dengan Undang-undang Kecil Majlis Perbandaran Kota Setar (MPKS) 1992.

Malah, DAP Kedah juga akan mengambil tindakan ke atas ahli majlisnya dalam MPKS yang mengenepikan kepentingan parti tersebut dalam pelaksanaan garis panduan itu, katanya.

"(Ahli majlis DAP) perlu tahu apa yang patut atau tidak patut disokong," katanya yang menambah MPKS tidak akan daapat menggubal atau mewartakan apa-apa peraturan tanpa persetujuan ahli majlis tersebut.

3 comments:

Anonymous said...

sorang jer ADUN DAP kat kedah. yg lain semua PAS/PKR tapi kuasa sebenar MB adalah terletak atas tangan babi sekor ni.... wpun dia hanya seekor babi dia mampu membuat lutut gajah2 PAS ketar !!!!
"LU TUTUP ITU KANDANG BABI HAA, WA SULUH ITU BAPAK DAN ANAK BABI MUSAT (GUAN ENG/KIT SIANG) BAWAK DAP KELUAR PAKATAN LAKYAT LOHHH... LU JGN MAIN2 SAMA WA OK??? " HAHAHAHHAA

Anonymous said...

pas akur saja apa kata DAP,LU BUKA MULUT LU KENA,

merbah desa sgt said...

inilah politik.kita kena FAHAM sekarang ni semua negara dalam dunia ni[termasok malaysia]mengamalkan sistem DEMOKRASI[politik mengatasi/menguasai semua ugama2 termasok ugama islam].negara kita juga kena ikut cara ni.jika kita tak ikut negara kita ni akan dipulaukan olih negara2 lain termasoklah negara2 kuasa besar dan negara2 maju.UMNO telah mengubah sedikit sistem demokrasi ni menjadi sistem demokrasi terpimpin sedangkan komponen pr mengamalkan siatem demokrasi bebas.sebab itulah dinegeri kedah walau pun diperintah olih kerajaan pas[kononnya kerajaan islam]gambar terlanjang terpampang dikawasan khalayak ramai.

Powered by Blogger.