Oct 27, 2012

ANWAR UGUT PENGUNDI INDIA.. ARAHAN ROBOH KUIL BATU CAVES!!Jawatankuasa Kuil Batu Caves memberi tempoh sebulan kepada kerajaan negeri supaya menghentikan cadangan pembinaan kondominium setinggi 29 tingkat di kawasan warisan, jika gagal ia akan mengambil tindakan undang-undang.
Pengerusi Jawatankuasa Kuil, Datuk R. Nadarajah berkata, beliau akan membincangkan perkara tersebut dengan peguam dan Jabatan Peguam Negara sebelum mengambil tindakan lanjut.

“Kita tidak akan dapat apa yang kita mahu tanpa memperjuangkannya. Jika tiada sebarang tanda arahan tetap untuk menghentikan pembinaan itu dalam tempoh sebulan bermula sekarang, kami akan membawa perkara ini ke mahkamah,” katanya kepada para pemberita selepas menangani kumpulan penunjuk perasaan di sini,petang semalam.

Terdahulu, ratusan penganut agama Hindu dan aktivis badan bukan kerajaan (NGO) menyertai himpunan di perkarangan Batu Caves bagi menyatakan bantahan ke atas pembinaan kondominium yang terletak di sebelah kuil tersebut yang dikatakan akan memberi ancaman kepada alam semulajadi  bukit.

Bantahan itu dianjurkan oleh jawatankuasa kuil Batu Caves.

Terdapat beberapa sepanduk yang menyatakan bantahan pembinaan kondominium itu, ahli jawatankuasa juga mendapat tandatangan daripada orang ramai untuk petisyen membantah projek itu.

Pakar-pakar teknikal turut dijemput untuk menerangkan tentang keburukan mempunyai bangunan bertingkat tinggi di tapak warisan.

R. Nadarajah memuji mereka yang hadir kerana mempunyai semangat patriotik.

“Sebuah kerajaan yang tidak takut kepada Tuhan, tetapi kejam dalam pentadbiran dan meluluskan projek ini tidak akan bertahan lama,” katanya kepada semua penunjuk perasaan, yang merujuk dengan jelas terhadap Kerajaan Negeri Selangor yang telah meluluskan rancangan projek itu.

Anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor, Dr Xavier Jeyakumar pada awal minggu ini berkata ketika beliau mengambil berat tentang isu tersebut, kerajaan negeri tidak seharusnya memenuhi permintaan jawatankuasa itu.

Beliau mempersoalkan keperluan untuk menghentikan projek itu, sambil menambah bahawa pembangunan bertingkat tinggi di kawasan itu sebelum ini diluluskan.

11 comments:

Cabai Muda said...

Saya suka dgn kenyataan Datuk R. Nadarajah,“Sebuah kerajaan yang tidak takut kepada Tuhan, tetapi kejam dalam pentadbiran dan meluluskan projek ini tidak akan bertahan lama.”

Anonymous said...

Mane puak2 hindraff. Ceh, podah.... dulu melaung2 nk perthn hak korg, skrg diam....

Anonymous said...

padan dengan muka kau org hai kaum india, kau org dah khianat barisan national,hidup pktn rakyat, jgn layan dgn bantahan mereka

merbah desa sgt said...

kerajaan BN nak jadikan kuil batu caves salah satu pusat perlancongan negara tapi kerajaan PR pula nak jadikan kawasan kuil batu caves kawasan perumahan[kondominium].orang india negeri selangor ingat sokong PR akan mengubah nasib mereka lagi baik rupanya lagi teruk.naaaaaaah ambik kau.

Anonymous said...

kah kah yennadey??apa sudah jadik?kena kencing PR lagi?apaa ammaa

Kelab Puteri UMNO Mahu Lingkupkan UMNO said...


Muhyiddin Dan Puteri UMNO Mahu Najib BERUNDUR... Kenapa?

~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~


Tapi yang terpenting... Pemuda dan Puteri UMNO yang kononnya barisan pelapis kepada UMNO tetap BODOH... Tetap TOLOL.. Itu yang pasti..

Disebabkan KEBULUR sangat nak berjuang untuk UMNO, Pemuda dan Puteri UMNO sanggup menipu dan memperbodohkan diri sendiri untuk sama2 menipu dan memperbodohkan orang2 tua kat kampung, saudara dan adik2 mereka... Jika Pemuda dan Puteri UMNO tidak boleh menggunakan akal dengan bijak, kenapa tak jadi LEMBU saja?


Jika Pemuda dan Puteri UMNO memilih untuk jadi LEMBU,...... Ahli2 UMNO yang sedang aktif atau hanya menjadi pemerhati di laman2 blog ini tetap akan membuat undi protes pada PRU akan datang... Walau apa jua alasannya, mereka tetap akan mengundi Pakatan Rakyat tanpa perlu berdolak dalik... Ini telah dibuktikan oleh Pemimpin2 UMNO sendiri perkara itu akan terjadi... Sabotaj calon UMNO secara total untuk kuburkan parti itu..


Janji Ditepati - Pemuda Dan Puteri UMNO 'Budak Tolol' Dan 'Sampah Parti'

~ BUKTI 3 ~

~ BUKTI 4 ~

~ BUKTI 5 ~

~ BUKTI 6 ~


(( edit, copy & paste Page FB Kump. Generasi Baru keluar UMNO ))

Anonymous said...

Sekali lagi... PR nak salahkan BN dalam isu ini... Dengar cerita puak PR sibuk menyebarkan risalah konon kerajaan BN terdahulu telah beri lampu hijau supaya project ini dilulusksn.. Dah duduk dekat satu penggal.. Kenapa tak buat apa..

Bagi kerajaan BN pula mesti secara agressive memberi penerangan apa sebenarnya yang berlaku.. Kelulusan untuk merancang tidak sama dengan kelulusan Projeck untuk dimulakan.. Banyak faktor perlu diambil kira.. Kerajaan perlu memberi krbenaran tersebut tetapi ia tertakluk kepada banyak benda.. Dalam kes ini, alam sekitar dsbnya..

Rakyat hendak tahu yang mana benar..

Anonymous said...

Betul.. Rakyat dah bosan dengar sandiwara politik dua dua pihak.. Harap penerangan yng terperinci dapat di keluarkan di dada dada akhbar utama...

Anonymous said...

Wakil BN di Batu Cave.. Atau PM sendiri.. Patut umum yang projek itu akan diberhentikan serta merta jika BN menang.. Pasti khalid akan tergagap gagap batal projek itu besoknya...

Anonymous said...

Ha ha lantak ko org lah settle tp pada aku tak payah buat kondo ke hotel ke kat situ..

wasim46 said...

Pandi kutty tak yah bising itu batu caves sama itu semua kawasan lu org mau taruk tokong ke manyak cantik hitam punye muka.

Powered by Blogger.