Sep 23, 2012

AKSI GILA MORIAN ANWAR - UMNO SABAH AKUI BAKAL TEWAS PRU13..!!?
Aksi terdesak Anwar Ibrahim dalam memperlihatkan kedudukannya yang kononnya kian kukuh di persada politik menjelang PRU13 jika tidak dikawal diakui mampu 'memikat' pengundi. Persepsi yang dimainkan Anwar menerusi tuduhan2 liar membabi buta terhadap apa yang disebut kezaliman Kerajaan BN semakin 'cemerlang'.

Agak bahaya kerana Anwar yang dari dahulu lagi dikenali sebagai pemimpin yang gila glamour, mungkir janji dan bijak mengalihkan beban janji Pilihanraya yang beliau pernah utarakan kepada rakan politik sendiri mampu menimbulkan pergolakan kritikal suasana politik tanah air di masa hadapan sebagaimana yang kini telah berlaku di beberapa Negara Timur Tengah.

Anwar akhirnya berani mati mengingkari perintah peguambelanya sendiri Karpal Singh membeli beberapa tokoh UMNO di Sabah. Ia merupakan strategi kitar semula setelah idea tersebut gagal dilaksanakan menerusi Deklarasi Rampasan Kerajaan Pusat 16 September.

Persoalannya, adakah UMNO Sabah dilihat tergugat?

Ketua Umno Papar, Datuk Abdul Rahim Ismail yakin keutuhan Umno Sabah tidak tergugat dengan tindakan dua bekas pemimpinnya menyertai parti pembangkang.

"Terpulanglah kepada rakyat untuk menilai tindakan mereka itu kerana rakyat pun sudah tahu siapa mereka sebenar.

"Mereka boleh kata apa sahaja tentang BN mahupun Umno, namun rakyatlah yang lebih berhak untuk memutuskan sama ada menyokong atau menolak mereka," katanya kepada Bernama, di sini hari ini.

Abdul Rahim mengulas tindakan bekas timbalan menteri persekutuan Datuk  Yahya Lampong dan bekas bendahari Umno Sabah Tan Sri Ibrahim Menudin menyertai PKR.

Abdul Rahim yang juga Pengerusi Risda Holding berkata, tindakan kedua-dua pemimpin itu juga tidak menggugat Umno Bahagian Papar kerana anggota-anggota parti itu tetap setia kepada Umno.

"Kami (Umno Papar) menyerahkan sepenuhnya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengambil apa juga langkah terbaik untuk Sabah," katanya.

0 comments:

Powered by Blogger.