May 16, 2012

LEBIH TERUK DARI DBKL.. KEKEJAMAN KHALID GAGAP HALAU PENIAGA MELAYU I-CITY.








Kira-kira 30 peniaga barang permainan bercahaya kesal apabila barang niaga milik mereka dirampas Penguat kuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) ketika sedang berniaga di pekarangan i-City, Seksyen 7.

Salah seorang peniaga, Abd Raub Ibrahim, 42, berkata, ia berlaku Rabu lalu pada jam 9.30 malam, ketika peniaga sibuk melayan pelanggan.

Katanya, semua peniaga terlibat termasuk pelanggan terkejut dengan tindakan sekumpulan penguat kuasa MBSA itu.

“Penguat kuasa sanggup merampas barangan daripada peniaga yang cuba disimpan dalam kenderaan ketika serbuan,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Tindakan itu disifatkannya keterlaluan selepas rayuan agar barangan tidak dirampas tidak diendah.

Abd Raub berkata, beliau juga kesal dengan tindakan penguat kuasa terbabit terhadap peniaga kaum wanita.

“Mereka (penguat kuasa) menjerit dan mengarahkan peniaga patuh kepada arahan,” katanya kepada media yang membuat liputan di kawasan berkenaan.

Abd Raub berkata, berikutan insiden itu, mereka membuat laporan Polis di Balai Polis Seksyen 9, Shah Alam.

Dia yang mewakili semua peniaga mempersoalkan bagaimana MBSA boleh menyerbu ke dalam kawasan berpagar i-City sedangkan kawasan itu milik persendirian.

“Kami syak mungkin mereka diarah pihak tertentu untuk bertindak sedemikian ke atas kami. “Sebelum ini banyak peniaga asal terpaksa berpindah dari satu tapak ke tapak lain berikutan timbul masalah,” katanya.

Menurutnya, disebabkan itu perniagaan mereka tidak stabil, malah pernah menyewa kedai dengan kadar RM500 seminggu.

Katanya, anggota Penguat kuasa MBSA diharap lebih bertolak ansur dan sentiasa bersikap profesional.

Dia berkata, pihak berkuasa tempatan tu juga diminta menyediakan tapak untuk peniaga-peniaga Bumiputera berdekatan i-City.

9 comments:

Anonymous said...

kahkahkah...tu la korang rakyat selangor jugak yg undia dia...nak ambek kau balasan....pru-13 nnt undi dia lagi ye.....

Anonymous said...

hahaha..padan muke rakyat selangor..dah korang yg pilih pemimpin camtu..so xpayahlah nak buat report polis, pemimpin korg jugak kan..hahaha..bodoh tak boleh diajar

Anonymous said...

tu bukan penguat kuasa...tu penjahat tunjuk kuasa..

Anonymous said...

bg aku, BN atau PR, same je
dua2 pukimak
aku pernah meniaga di KL,
DBKL lah yg paling banyak serbu penjaja melayu di KL, DBKL hnya pandang sblh mata je penjaja cina ,indon, mamak

-bekas penjaja(kini kerja peragut)

Anonymous said...

Anon May17, itu la sbb nape ko kene halau dgn DBKL. Dlm hati ko mmg bkn nk berniaga, tp tgh belajo mcm mana nk jd peragut. Lg 1, be;ajo2 la ambil lesen atau permit kalo nk niaga. Tp kalo dh ada lesen kasi 'ali baba' kat pendatang jgn nk salahkan DBKL pulak. Belajo la bertanggung jawab ye..

Anonymous said...

testing rakyat selangor tukar kerajaan.. membawa ke"baik"kan yang amat sangat... hahahah padan muka rakyat selangor.. pemacam syokkk tukar kerajaan...~!!

Anonymous said...

memang MBSA mkn duit rakyat dan student..makfuz ckp polis mkan duit rakyat sebab saman org..tp MBSA saman lagi kaw2 dari polis..aku rasa sapa yg duduk di shah alam.di tau..ehhehebukan kelentong.tp akikat..

FuCK, PUKimaK Blogger UMNO said...

JAKIM Bersama UMNO - Gandingan Mantap MEDIA PRIMA dan UTUSAN PORNO membuahkan hasil. Lihat sendiri BUKTI 'Transformasi Besar Kpd Generasi Muda' telah berjaya!

Usaha Berkesan TV3
1~BUKTI 1 * (HOT)
2~BUKTI 2 * (HOT)
3~BUKTI 3
4~BUKTI 4
5~BUKTI 5 * (HOT)

Usaha Berkesan Utusan Malaysia
1~BUKTI 1
2~BUKTI 2
3~BUKTI 3


Sumpah Aku Akan Lingkupkan Putrajaya Jika Generasi Muda Terengganu Tidak Jadi Perdana Menteri Malaysia Ke-7 Sebelum PRU ke-13 Tanpa Perlu Berdolak-dalik!!
(Bukti kukuh)
1 ~ http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32381
2 ~ http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics/topic28065.html
3 ~ http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22146
4 ~ http://www.selatanonline.net/v1/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3155

kadiak said...

Kerja peragut lg pukimak ops mencarut maafnyer

Powered by Blogger.