May 21, 2012

KANTOI.. RAIS YATIM AKUI HASIL KAJIAN 300 RIBU HADIR RUSUHAN BERSIH 3.0..!!?Diktator Pakatan Anwar Ibrahim menerusi Sidang Media selepas Perhimpunan BERSIH 3.0 tidak lekang di mulutnya menyebut jumlah yang hadir ke Perhimpunan Haram tersebut adalah 300 Ribu yang kononnya penyokong beliau.

300 Ratus Ribu diulang sampaikan wartawan2 yang hadir naik muak mendengarnya. Malaysiakini sendiri terpinga2 mempersoal jumlah yang disahkan Anwar tersebut.

Propa.. Poooraaaahhhh..

Hakikatnya jumlah Peserta BERSIH 3.0 hanya 22,270 orang dan bukan ratusan ribu seperti yang didakwa pembangkang.


Ianya disahkan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim hasil rumusan yang dibuat oleh Pertubuhan Berita Nasional (Bernama) dengan menggunakan sistem blok fotografi.

"Jumlahnya 22,270, agak hampir dengan konfigurasi British Broadcasting Corporation (BBC) (25,000), tetapi, yang pasti ia jauh daripada (jumlah) yang diumumkan (penasihat PKR dan Ketua Pembangkang) Datuk Seri Anwar Ibrahim ke seluruh dunia.
   
"Sehubungan itu, kami ingin berkata begini: Bersikap jujurlah tentang jumlah orang yang menghadiri sebarang majlis."


 

   
"Dan idea untuk menjadikannya gah hingga mencapai beratus ribu bukan saja sesuatu yang agak nakal, tetapi juga menyatakan sesuatu yang begitu tidak benar kepada rakyat Malaysia dan kepada seluruh dunia," katanya lagi.

Rais mempelawa mereka yang begitu berminat untuk mengetahui bagaimana jumlah itu dikira, melihat cara Bernama melakukannya.
    
"Kami sebenarnya boleh mengira jumlah kepala bagi setiap sentimeter graf pada sesuatu gambar.
   
"Kami lebih cenderung menerima cara anggaran itu dibuat daripada cara mencari gah yang kami dapat daripada puak PKR," katanya.
   
Ditanya adakah jumlah itu merupakan angka rasmi kerajaan, beliau berkata jumlah yang dicapai Bernama adalah lebih logik dan hampir dengan anggaran BBC.
   
Rais berkata beliau tidak keberatan sekiranya sebuah badan bebas diwujudkan untuk mengesahkan jumlah itu jika ada pihak yang mahukan demikian agar ia boleh dijadikan ukuran pada masa akan datang.

 "Saya ingin mengesyorkan agar setiap kali ada perhimpunan besar, kaedah ini digunakan agar orang ramai boleh mendapat maklumat secara adil tentang jumlah hadirin," katanya.


5 comments:

Anonymous said...

tak pe laaa.... dari 25 tu kita kasi naik 100k laaa....

100k pun tu minoriti cekkk oiii....

ada 30 juta lagi yg tak maukan anwar liwatt....ekekeke

Anonymous said...

cer kira yg hadir pada UMNO 66 pulak...kita banding...sy anggar 60ribu..tak sampai 100k...tapi better than PR--hadir 22ribu..bgtau 300 ribu...huhu auta dan fakta yg berbeza kalau PR yg bersuara...

Anonymous said...

Kah..kah...kah...pautulah tak nak guna stadium. nampak sangat klu tak penuh.....Bershit

Anonymous said...

Depa kira pakai jari tu jadi 250,000. Rafizi akauntn yang sah ka....

Anonymous said...

Hah..kalo dok leklok dlm stadium cam tu

polis pon tk siram air..tk kne beduk..dok le..nk bntah smpai lebam ke..nk tido dlm kemah ke..nk pkai bju kuning hijau taik anjing ke..sape pon tk kacau..tul tk nik ajis?

Powered by Blogger.