Apr 17, 2012

TUNTUTAN TANAH LADANG - NIK AZIZ SELAR KATA ORANG ASLI CILAKO!!Kerajaan Kelantan tidak akan melayan tuntutan lebih 400 penduduk Orang Asli dari Hulu Kelantan yang mengadakan demonstrasi secara aman Ahad lepas kerana mendakwa demonstrasi itu didalangi pihak luar.

Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebaliknya berkata tindakan masyarakat itu yang mengadakan tunjuk perasaan hanya berdasarkan kepada perasaan iri hati dengan kejayaan Kelantan yang selama ini melaksanakan tuntutan seperti yang diminta.

"Ini (demonstrasi) dilakukan oleh Jaringan iaitu pihak luar yang bukannya di bawah Kelantan. Kita dah buat di Kelantan.

"Ini semua kerana iri hati kerana penyelesaian yang telah dibuat di Kelantan. Nak jumpa buat apa. Kalau rakyat Kelantan saya jumpa," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Ijtimak Al-Malak Kelantan 2012 di sini, hari ini.

Ahad lalu, lebih 400 penduduk Orang Asli dari Hulu Kelantan mengadakan demonstrasi secara aman di hadapan pintu masuk pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini, bagi menuntut janji yang dibuat kerajaan Pas Kelantan berkaitan tanah adat mereka.

Kumpulan itu dari 26 pos penempatan sekitar jajahan Gua Musang, diketuai Pengerusi Jaringan Orang Asal Kelantan, Azmi Badol berhimpun kira-kira setengah jam sejak pukul 9 pagi, turut menuntut supaya kerajaan negeri mengembalikan tanah adat mereka seperti dijanjikan sebelum ini.


KLIK DI SINI untuk lihat paparan Pembongkaran Bergambar Rampasan Tanah Orang Asli di Gua Musang dijual kepada Taukeh Cina SINGAPURA.2 comments:

Anak Lenggong said...

Nak tanya pulak pada nike ajis ni..yang bebudak tak cukup umur tu buat perarakan mansuhkan PTTN tu bukan didorong oleh orang luar ke..sampai nurul izah dan tian chua hadir sama..

Anonymous said...

Kita doakan Nik Aziz sembuh drpd penyakit BERULAN, yakni penyakit berusia lanjut - yang melibatkan masalah mata dan telinga serta pemikiran.

Powered by Blogger.