Apr 11, 2012

PEMIMPIN CINA PENANG DEDAH GUAN ENG HASUT BUDAK SEKOLAH BENCI ORANG MELAYU!!

Pegawai Penyelidik Biro Penerangan Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang David Yim Boon Leong menyelar tindakan Lim Guan Eng yang mengamalkan budaya Rasis malah seumpama Penjajah British menerusi Ucapan Ketua Menteri DAP itu di sebuah Sekolah Jenis Kebangsaan Cina di Negeri tersebut.

Guan Eng dakwa beliau telah menghasut para pelajar sekolah agar tidak membaca akhbar berbahasa Melayu di Negara ini. 

“Dia memang ada membuat ucapan sedemikian rupa apabila berkata dia tidak akan mengeluarkan peruntukan kepada sekolah yang mahu melanggan akhbar Berita Harian dan juga Utusan, melainkan Sinar Harian sahaja.

“Walaupun nampak kecil, sebenarnya ia sesuatu yang berunsurkan perpecahan. Hanya pada zaman British sahaja mereka mengasingkan kaum Cina, India dan Melayu.

“Tetapi pada zaman kini, kita tidak boleh lagi berbuat sedemikian seperti British, ia bukanlah perpaduan sebaliknya hanya pengasingan dan perpecahan,” katanya dalam laporan akhbar2 tempatan.

Yim berkata, seharusnya sebagai ketua menteri, yang juga pemimpin utama di negeri itu perlu mempromosikan perpaduan antara kaum.

“Perkara seperti ini tidak sepatutnya terjadi kerana ia diumumkan secara terus terang kepada pelajar dan ibu bapa serta guru.

“Memang dalam ucapannya, nada Guan Eng seperti membuat lawak, tetapi bagi kami kenyataanya itu seperti satu ugutan apabila mereka (sekolah) hendak beli akhbar berkenaan tetapi dia tidak akan diberikan peruntukan,” katanya.

Bravo David Yim Boon Leong. Jika kesemua Pemimpin mengamalkan prinsip sebegini, percayalah, Malaysia bakal dijulang dunia sebagai sebuah Negara paling maju menghidupkan Perpaduan Kaum yang utuh.4 comments:

Anonymous said...

Weii LGE lu ingat itu penang lu punya bapak punya ka pa? lu lagi baik mati lagi bagus ma, hidup pun talak guna, mau kasi orang gaduh²

Anonymous said...

duit ini dari rakyat, sepatutnya untuk rakyat tanpa sebarang syarat. dia ingat duit ini duit dia punya....

Anonymous said...

Itu komen "ingat duit bapak dia" dulu untuk umno.. Kini baru tahu bila dapat memerintah.. Tapi yang ni lagi teruk.. Racist segala raja racist.. Boleh tangkap akta menghasut..

Anonymous said...

dlu ketua menteri pun cina gak,koh tsu koon,ngape org melayu tk bising2,sekarang ni pun cina gak..tak dak beza pd aku..koh tsu koon dulu melayu ke???

Powered by Blogger.