Apr 1, 2012

JANJI PRU13 - DAP KEDAH TEKAD KELUAR PAKATAN!!
DAP Kedah membidas Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri itu kerana enggan berbincang soal pengagihan kerusi bagi calon-calon parti pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 tidak lama lagi.

Pengerusi DAP Kedah dan Perlis, Lee Guan Aik berkata, pihaknya kesal apabila PKR bertindak terus menyerahkan kepada kepimpinan di peringkat pusat untuk membuat keputusan sedangkan DAP Kedah sepatutnya perlu dibawa berbincang terlebih dahulu.

"Mereka (PKR) yang tidak mahu duduk berbincang bukan kita (DAP), kita boleh berbincang tetapi sekarang perkara ini telah dibawa ke peringkat pusat maka bukan pakatan rakyat negeri yang membuat keputusan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Guan Aik mengulas mengenai isu perebutan kerusi antara DAP dan PKR yang semakin panas apabila DAP dan PKR terus buntu untuk mencari kata sepakat walaupun ia sepatutnya diselesaikan dua bulan lalu.

Kerusi yang menjadi perebutan PKR dan DAP, termasuk Parlimen Alor Setar dan Padang Serai manakala kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) ialah kawasan Bakar Bata, Gurun, Bakar Arang, Lunas dan Derga.

Pada pilihan raya lalu, Kedah yang mempunyai 36 kerusi DUN menyaksikan Pas bertanding di 24 kerusi, PKR (10 kerusi) dan DAP (dua kerusi) manakala DAP dan PKR bertembung di kerusi DUN Derga akibat enggan mengalah.

Guan Aik berkata, pihaknya juga sedang mengikuti perkembangan isu itu dan masih tertunggu-tunggu keputusan daripada kepimpinan pusat.

Sebelum itu, beliau dilaporkan berkata, DAP tidak menolak kemungkinan untuk meletakkan calon DAP di kerusi-kerusi yang ditandingan PKR bagi membolehkan pertandingan tiga penjuru.

Menurutnya, langkah itu diambil jika keputusan pakatan pembangkang di peringkat pusat tidak memuaskan hati DAP negeri.

4 comments:

tabclick said...

baru perintah kedah dh mcm ni!kalo dh tadbir Malaysia?rakyat jd mangsa!

Anonymous said...

inilah apa yang dipanggil dasar BERUK DAN BUNGA. Jangan bagi peluang dengan DAPig tu. Keturunan yakjuj dan makjuj, sepupu PAP Singapore, anak buah Israel. SIAL PUNYA BANGSAT

Adi Kencana said...

Baru tadbir negeri dah huru-hara. Kalau tadbir negara mau lingkup dibuatnya.

NURUL IZZAH MENGAKU DIA TAK BUAT KERJA DI LEMBAH PANTAI, HANYA BERGANTUNG PADA RAJA NONG CHIK! Baca di sini...

http://apakecoh2.blogspot.com/

Anonymous said...

Itulah perangai DAP.. Baru tahu ke..

Itu belum case Dr Wee kena balun dengan cina DAP lagi.. Mereka ni lebih racist kalau nak ikutkan.. Satu masa dahulu dibangkitkan issue banyak company cina tak mahu ambil pekerja bangsa lain termasuk melayu dengan mengiklankan jawatan yang diberi keutamaan kepada orang yang boleh berbahasa cina sahaja..

Kini timbul pula issue sekolah cina tak mahu bangsa lain selain cina mengajar disekolah cina.. Bukankah ini racist namanya.. Subject yang hendak diajar pun ialah subject bahasa malaysia dan inggeris. Bukan nya subject bahasa cina dll... Takkan nak ajar BM dan Inggeris dalam bahasa Cina.. JELAS MEREKA INI DAH NAIK KEPALA..

Cina DAP pun samseng.. Timbalan Menteri cina pun dibalun dia.. Cuba bayang kalau menteri yang datang itu orang melayu.. Muhyiddin ke.. Atau yang lain lain dari umno atau parti BN.. pasti sudah kena lebih dari itu.. Maka jadilah 13 Mei.. Itulah yang mereka mahu..

Suratkhabar the Star pun (Jo Tan) ada buat kenyataan yang orang melayu sudah pasti akan lari dari menyokong DAP jika mereka berada disitu pada masa Dr Wee kena balun oleh orang cina.. Yang selebihnya, kita tak tahu apa berlaku disana!!!

Powered by Blogger.