Mar 20, 2012

"SAYA KAGUM PAS TERIMA PLURALISME!!" - AMBIGA DAKWA SEDIA ISI JAWATAN NO. 2 PAS!!Pemimpin Pro Seksualiti Merdeka Datuk Ambiga didakwa memberi respons positif terhadap pelawaan beberapa Pimpinan PAS bersedia mengisi ruang bukan Islam memegang jawatan Timbalan Presiden Parti tersebut. Dengan syarat PAS mengusulkan secara sebulat Suara menerima Fahaman Pluralisma di Negara ini

Malah menurut beberapa Ahli Bar Council menjelaskan, Ambiga juga idak menghadapi sebarang masalah jika diberi ruang dan peluang untuk mengisi jawatan No. 2 dalam PAS.

Beliau yang juga merupakan Pengerusi BERSIH 2.0 menjelaskan akan melakukan Reformasi terhadap beberapa Prinsip Parti tersebut yang dilihat tidak seteru dengan tuntutan2 yang disuarakan masyarakat secara global yang didakwa satu2 nya cara untuk Islam lebih diterima segenap lapisan masyarakat dunia.

Islam alaf baru dakwa rakan2 Bar Council beliau mesti bersikap lebih terbuka dalam membicarakan soal kesederhanaan yang diamalkan menerusi fahaman Pluralisme yang jika dikaji mampu menaikkan imej Agama tersebut tanpa sebarang simbol yang mengaibkan. Pluralisme juga dakwa mereka terbukti mampu menyatupadu kesemua masyarakat tanpa mengira sempadan Agama dan Ideologi.


Bersesuaian dengan Negara Malaysia yang berbilang kaum, PAS mesti mengakui kepelbagaian Agama yang menuntut kebebasan setiap individu dalam memilih fahaman dan pegangan Agama masing2 dan sewajarnya tidak timbul sama sekali apa yang disebut gejala Murtad yang dijadikan salah satu Jenayah dalam Sistem Perundangan Agama tersebut.


Sebelum ini Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr. Dzulkefly Ahmad menerusi Program Wacana Sinar Harian baru2 ini telah menjelaskan PAS sedia menerima Bukan Islam mengisi ruang jawatan Timbalan Presiden Parti. Beliau yang juga memegang jawatan Ketua Pegawai Penyelidikan PAS Pusat itu mendakwa, Islam menerusi PAS sentiasa bersikap terbuka dalam menerima perubahan persekitaran Politik dan tidak mengekang sebarang usaha yang mampu membina kekuatan Parti tersebut.


Beberapa Tokoh Ulama' PAS membantah sekeras2 nya cadangan MP Kuala Selangor tersebut yang disifatkan mereka bertentangan dengan Piagam PAS dan tidak akan sama sekali menerima pandangan beliau.

Mereka turut membongkar ada usaha untuk membawa masuk Datuk Ambiga untuk membarisi Pimpinan PAS Pusat pada Pemilihan Parti akan datang.

Ambiga sebelum ini pernah menyatakan sokongan Kumpulan Lesbian Gay Biseksual dan Transeksual (LGBT) menerusi Seksualiti Merdeka yang mahu mereka diberi ruang untuk membela diri di Mahkamah atas tindakan menerima hubungan sejenis tersebut.
Ianya turut disokong Diktator PKR Anwar Ibrahim yang menjelaskan Malaysia harus memberi ruang untuk mendengar pandangan golongan terbabit.

Ambiga menjelaskan Malaysia yang mengamalkan Sistem Demokrasi sewajarnya menyahut seruan Negara2 Maju yang sealiran dengan Sistem tersebut yang menjulang Prinsip Human Rights menerusi Sistem Perundangan Negara.


Ambiga juga pernah menjadi salah seorang Panel melalui Forum Memeluk Islam yang membicarakan soal kebebasan Agama merujuk tindakan Syariah yang dikenakan ke atas seorang India Muslim yang kembali memeluk Agama asal. 
Beliau berpandangan Malaysia sebagai sebuah Negara berbilang kaum tidak sewajarnya mengikhtiraf fahaman Murtad dan mesti menghormati kebebasan setiap individu dalam memilih fahaman dan pegangan Agama tanpa sebarang sekatan melampau.


7 comments:

Anonymous said...

Astaghfirullah. Mana nak letak islam sbg ad Din?

Anonymous said...

ya betul...saya memang sayang kepala hotak ambigagak yg bersaiz besar itu...malahan terlebih besar yg melampaui dari yg biasa...bak kata pepatah...besarg kepala...ya betul u...besarg kepala...itulah pasal saya sayang si ambigagak...kee kee kee

anti pluralisme-libralisme said...

tahniah PAS lepas ni barulah betul2 demokrasi ya!...dalam sebuah keluarga Islam di dalamnya bapa beragama Islam,...si ibu beragama kristian,...anak ada buddha, hindu, atheis, yahudi dan macam2 lagilah...macam rojak daa!...ini rasa saya dah pun menular di Indonesia...susah juga seorang bapa yg taat Islam macam pak imam nak azan kuat2 waktu subuh di rumah sendiri sebab anak yg berlainan agama mesti marahkan si bapaknya kerana menggaggu tidur si anak!...maka berperang besarlah dalam keluarga!...inilah tanda2 dunia dah hampir benar nak kiamat! ...dah banyak benar dajjal yg turun...antaranya ialah pemimpin dajjal bermata satu yg kita dok pertahankan walaupun terang2 membawa masalah dan porak-peranda kpd agama dan masyarakat kita!...fikirkan...Subhanallah!

Anonymous said...

sebab tulah ada negara yg rakyatnya memilih Atheis atau free thinker...ini kesan dpd pluralisme yg timbulkan lagi banyak masalah yg akhirnya... mereka sanggup tinggalkan agama lantas jadi atheis atau free thinker!...ini banyak terdapat di Russia dan negara2 barat ...tak hairan nanti ia juga menular di negara kita....mana tahu wujud pula sebuah parti bernama parti atheis!

Anonymous said...

ambigagak penuh tekun tanya mat syaboo...awat tadi ada buldoza langgarg hang ka wahai mat syaboo...mat syaboo pon di bawah pengaroh "ice" n "syaboo" lantas memberi penerangan dgn penoh beraksi manja...ya betoi wahai gagak , sebentarg tadi sebuah buldozer telah hantam scrambler i...you know gagak...after that one stimrol gelek i tau...nasib baek i tak mampos....you caya i kan kan kan gagak....kehkehkeh

Anonymous said...

geli geleman werkkkk khakkk tuiii berterabur biji kelintik dgn bulu peliaq wohahaha

merbah desa segt said...

umno tak buat macam ni.dari presiden sehingga kebawah semuanya melayu.mca dan mic adalah parti dibawah naungan umno sahaja.

Powered by Blogger.