Mar 21, 2012

HUSAM TIKAM NIK AZIZ - BUKTI TERBARU PAS KELANTAN ROMPAK TANAH RIZAB MELAYU!!
Tindakan kerajaan Pas Kelantan memajak tanah rizab Melayu kepada syarikat bukan bumiputera dari luar Kelantan sehingga menganaktirikan penduduk tempatan yang rata-ratanya miskin adalah satu perbuatan zalim.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, ini kerana ramai rakyat teraniaya dengan tindakan kerajaan negeri itu yang dilihat ghairah mengejar pembangunan walaupun tanpa perancangan teliti.

Sambil mengakui wujud aktiviti memajak tanah rizab Melayu oleh kerajaan Pas Kelantan atas dasar pembangunan untuk tempoh yang lama, beliau berkata, rakyat negeri itu perlu sedar bahawa mereka telah tertipu sejak sekian lama.
"Isu tanah rizab Melayu ini adalah perkara sensitif dan ia perlu diurus dengan teliti. Kita tidak mahu tanah-tanah rizab Melayu di Kelantan dibangunkan dengan sesuka hati tanpa perancangan sehingga akhirnya orang Melayu sendiri yang rugi,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mustapa turut memberikan contoh dalam kes tanah-tanah di Gua Musang yang dipajak kepada syarikat bukan bumiputera dari luar Kelantan sehingga penduduk miskin yang sekian lama meneroka teraniaya.

Sambil menyifatkan ia sebagai sesuatu yang zalim, katanya, ia juga menjadi sebab mengapa kerajaan Pas Kelantan tidak berani mendedahkan kepada umum mengenai Ladang Rakyat termasuk konsep perniagaan, peserta dan syarikat yang terlibat.Menurut beliau, sebagai parti yang mahu menubuhkan negara kebajikan, kerajaan Pas Kelantan sepatutnya mengutamakan penduduk kampung yang telah sekian lama meneroka bukannya syarikat bukan bumiputera.

Ini kerana tambahnya, ramai di kalangan penduduk teraniaya itu telah menjelaskan bayaran premium tanah dan tanaman seperti getah yang diusahakan mereka demi menyara hidup dimusnahkan begitu sahaja.

"Bagi kami (UMNO Kelantan), isu tanah adalah antara fokus utama yang akan diselesaikan jika diberi kepercayaan oleh rakyat dan pendirian kita dalam isu seperti Ladang Rakyat ini, penduduk yang akan diberi keutamaan.

"Atas sebab itu saya minta rakyat Kelantan buka mata dalam isu ini, Pas walaupun menggunakan imej Islam tetapi tiada ketelusan dalam pentadbiran mereka," katanya. UTUSAN


3 comments:

Anonymous said...

Gambar ayas sekali gambar superimposed..

GAMBAR BAWAH SEKALI TAK TAHU SUPERIMPOSE ATAU BETUL.. NAMPAK MACAM BAGI DUIT TUNAI AJE PADA PENDUDUK.. RASUAH!!!.. ALLAH MAHA MENGETAHUI..

Anonymous said...

PRU 13 dah dekat nih.... Pe lagi. Duit tak dok nak kempen. Gadai kan tanah negeri baru dapat dana kot.

Anonymous said...

mari ramai-ramai kembali ke jalan ALLAH. tinggalkan PAS yg menyesatkan. kembali kita ke jalan yang diredhai Allah. kembali kita kepada ajaran Islam yang sebenar. pegang teguh kita semula kepada Al-Quran & Sunnah Rasullullah. jangan kita ikuti sunah setan & fatwa menyesatkan. Allah hu Akbar ! Allah hu Akbar !! Allah hu Akbar !!!

Powered by Blogger.