Feb 11, 2012

KHUTBAH JUMAAT - DAP DESAK MUFTI MINTA MAAF.. IKHTIRAF 'HARI KEKASIH..'!!?








Lihat paparan Malaysian Insider seperti di atas. Sebuah portal yang menjadikan politik sebagai bahan berita utama secara tiba2 meletakkan paparan berkenaan Khutbah Jumaat sebagai isu utama. Sebesar2 tajuk diletakkan.

Dan yang lebih pelik, kenapa isu ini timbul secara tiba2 dan dijadikan bahan utama tajuk media seperti Malaysian Insider? Walhal setiap tahun menjelangnya 14 Februari, Jabatan Agama Islam di setiap Negeri akan fokus dalam menuntut umat Islam tidak menyambut Hari Kekasih. Ia ditegah Agama Islam. Malah setiap tahun di dalam Ceramah2 Agama di mana2 Masjid akan membangkitkan isu yang sama. Kenapa mesti timbul isu tersebut kali ini? Nak halang Umat2 Islam berdakwah pula?

Orang Kristian nak sambut, tiada masalah. Tiada siapa pun yang menghalang. Kerana Hari Kekasih diilhamkan oleh seorang Kristian di Rom Itali. Itu dijadikan budaya Agama ini Sambut, tak ada masalah.

Tapi Islam melarang sama sekali walaupun ada juga yang sambut. Maka Khutbah Jumaat dijadikan salah satu platform bagi menyeru setiap hamba Allah menolak sambutan tersebut. Apa isu yang sebenarnya ditimbulkan Malaysian Insider sehingga dijadikan ianya paparan paling utama?

Apa motif? Mahu Pemimpin2 Kristian membacanya? Kemudian? Buat kenyataan media suruh pihak JAWI dan JAKIM minta maaf dan menarik balik Khutbah Jumaat tersebut. Siapa yang akan buat? Seorang pemimpin DAP yang membawa beberapa orang Pemimpin NGO Kristian.
 

Jadi seperti isu KFC. Rakaman itu dijadikan alat DAP untuk tampil buat Sidang Media mendesak pekerja Melayu itu minta maaf. Berat sebelah. Jikalau benar MP DAP Segambut ini tidak bersifat rasis, siasat terlebih dahulu. Jumpa pekerja KFC ICity dan dengar juga punca tercetusnya pergaduhan tersebut. Selesaikan masalah kemudian berdamai. Tidak sama sekali.

Kenapa DAP tidak timbulkan isu pergaduhan2 yang lebih besar melibatkan kaum Cina di Petaling Street? Setiap minggu ada pergaduhan. Sengaja. Sengaja semua ini ditimbulkan. Ya Allah.

Benar kata Hasan Ali. Pakatan punya matlamat untuk bentuk Malaysia sebuah Negara yang mengamalkan Pluralisme. Semua Agama sama rata. Paling jelas apabila Anwar mendakwa semua Agama dibenarkan mengguna nama Allah bagi mewakili Agama masing2. Itu paling jelas nampak Anwar bakal melaksanakan dasar Pruralisme yang tidak boleh diterima dalam Islam.

Malaysian Insider.. Tarik semula lah Artikel itu. Kamu tahu ia bakal mencetuskan kemarahan. Hormati setiap Umat Islam di Negara ini yang Agamanya termaktub di dalamnya merupakan Agama Persekutuan. Laman Portal ini tahu akan berlakunya pergaduhan kesan artikel ini.


MESTI TONTON - KLIK pada Tajuk Artikel Panas  Di Bawah : -

KHALID SAMAD PAMER GAMBAR HASAN ALI JULANG BENDERA UMNO !!




23 comments:

praha2 said...

eden nak sobut disini, khutbah Jumaat tu untuk oran Islam, bukan nak usik hak bukan Islam. Mengapo nak diperbosarkan?
Kalo Mufti lihat bahwa Valentine Day to tak sesuai dongan ajaran Islam mako oran Islam tak payah lah menunjuk nunjuk untuk meraikan nyo. Nak buet buet lah secaro diam diam. apo mosti di bosar kan.
Kito nak jago akidah, jadi yang bukan ajaran kito, apo mosti kito ikut? Jangan kito terikut ikut rontak dio oran lah.

Anonymous said...

Say what ever you want, the bottom line is DAP dari dulu lagi racis dan anti- islam. Orang islam dlm PAS dan PKR ja buta hati dan buta mata.May13 di mula kan oleh DAP, kalau lah ia nya akan berlaku lagi, you will know where the source is. UMNO promotes harmony, 1Msia- cuba kita tengok apa DAP promotes? PKR di luara negara apa dia promote pasal Msia? Cebai punya DAP dan PKR

Anonymous said...

I have nothing much to say..
2 wordS should be enough
"TOTALLY AGREE"

Ghazali said...

Siapakah DAP yang ingin mempersoalkan tindakan JAKIM dan Jab Agama Islam WP ini? Apakah kaitannya dengan mereka? Yang menghairankan ingatan ini dibuat di dalam Khutbah Jumaat. Kalo ada Melayu Islam yang mendengar khutbah ini dan menyampaikannya kepada DAP, boleh blah....Mudahnya...punya pasal la...apa peduli...

Anonymous said...

Kalau UMNO racist orang melayu... DAP racist orang cina.. Fikirlah orang melayu yang mana mereka nak sokong... A vote for PR is a vote for DAP.. Fikirlah sendiri..

usin said...

sekarang sepatutnya rakyat malaysia dh faham kenapa anwar begitu sinonim dgn negara turki. turkilah negara yg melahirkan karmal attartuk, manusia yg telah mensosialiskan Islam sejak beratus tahun dahulu. anwar ingin benar mencipta sejarah dunia dapat mempluralismakan Islam di malaysia, asia dan sedunia. beliau ingin benar diangkat sebagai tokoh sejarah dunia hatta sebagai perosak agama Islam. yg penting jd ikon sejarah abad ini, setaraf karmal attartuk dulu. nama beliau akan sentiasa disebut dlm bidang sejarah, dikaji cara pemikiran beliau.

Anonymous said...

Baca news pasal balahan dalam PAS dengan Hassan Ali.. Satu comment dari PAS.. Kita kat selangor ni parti nombor tiga dalam pakatan mengikut kemenangan kerusi.. Pertama DAP, kedua PKR dan ketiga PAS.. Oleh itu kita tak boleh demand lebih lebih walaupun dalam nak menegakkan islam.. Kalau macam tu habislah orang melayu dan islam jika terus mengundi PAS dan PR.. Apa jadi kalau dapat tawan putrajaya tapi still number tiga.. Kena ikut sahaja arahan DAP dan PR.. Siapa yang rugi.. Fikirlah sendiri..

Anonymous said...

Islam nak sambut atau tidak, DAPig apa ada hak...Apa DAPig ingat dia org cukup kuat ke nak paksa2 kita..belum apa2, kuasa pun tk de nk perintah umat Islam....tunggu PRU 13 ni, kita tengok parti man yg tersungkur...PR go to longkanglah

Otak geliga said...

kalau dah ada org Islam yg PERASAN dia lebih Islam dr org lain menyokong Kristian biaDAPigs ni jd lagu ni la

x generation said...

Dap is known as a party promoting communisme. Our accentors refused dap as they refused communist. Please, why the so called 'y' generation can accept dap that clearly upbring the concept of pluralisme.malaysian malaysia,sama rata,sama rasa,depan belakang sama saja? I,m so confused why pas is really support them.?

Anonymous said...

Dah jadi kenyataan...DAP dah mula masuk campur.

Excerpt from the star http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/2/11/nation/20120211123958&sec=nation

Review stand on Valentine's Day, Karpal tells PAS

GEORGE TOWN: DAP chairman Karpal Singh hopes that PAS will review its stand which opposes Valentine's Day celebrations in the country.

He told a press conference here that any attempt to stop activities related to the celebration "is an affront to human rights and freedom."

Anonymous said...

nama pun DAP (Dapat Aku Punya) tu yg jadi PAS n PKR ikut telunjuk DAP yg si pas ni nape la tak bagi khutubah kt DAP ni pemimpin nya org islam PKR ni Boss besarnya org islam nak buek can no janji dapek PUTRAJAYA ikut je la wahai PKR N PAS kato DAP

undsiege said...

Salam tuan blog.

Saya sedang kumpulkan semua blogger BN dalam satu blog khas untuk rujukan semua. Blog/laman tuan telah disenaraikan. Sila beri pandangan tuan.

Bagi mana-mana tuan blog yang belum dihubungi, harap ziarah dan jika tidak tersenarai harap tinggalkan alamat url dalam ruangan "comment" untuk disenaraikan dalam daftar Pejuang Siber ini, terima kasih

http://malaywebarmy.blogspot.com/

Anonymous said...

salam,

khutbah untuk orang oi solat jumaat. sapa yang pi solat, dengar dan ambil la ingatan. tapi bab ni, semua isu dah jadi politik. dap sengaja mengapikan agama kristian dan meningkatkan pecahan umat islam dan melayu. melayu dah berpecah. politik nombor satu, agama, bangsa dan negara tolak tepi. dap akan cuba melemahkan orang melayu pasal ada pihak yang berpegang kukuh dengan ajaran ABU.

Anonymous said...

Tengok video utube kfc i city...

MP Khalid Samad dan MP Segambut (orang cina) buat press conference... Seperti biasa orang islam atau melayu terpaksa tunduk pada orang cina lagi.. MP segambut akan suruh Danny, budak cina, tu bersalaman dan mamaafkan budak melayu kfc tu.. Baguslah tu yang mula buat hal ialah budak cina tu.. Tapi yang kena mintak maaf budak melayu tu.. Fikirlah sendiri apa akan jadi kalau PR ni dapat kuasa.. satu hari nanti melayu akan hilang maruah diri.. Fikirlah sendiri..

Anonymous said...

Inilah masalah malaysia.. Semua dah jadi dangat racist sebab adanya PR ni.. Umno dan BN memang dah ada dari dulu.. Tak banyak masalah macamni.. Sekarang dengan ada PR.. Inilah jadinya.. Orang cina dah naik kepala.. Mana ada manusia yang boleh tahan kena herdik... Budak budak tu pun bukannya telah di train untuk menerima herdikan sebegitu.. Ini bukan salah budak budak tu atau kfc.. Ini salah PR.. Rasanya, kita dah dapat rasa apa akan jadi pada PRU13 nanti.. Mana undi melayu akan pergi.. Fikirlah sendiri..

Anonymous said...

Cerita KFC...

Teringat masa pergi bercuti kat gold coast australia tahun lepas.. Ada sekumpulan awek mat saleh yang mengherdik pekerja satu kedai yang menjual pizza dan kebab yang halal.. Dia maki hamun pekerja tu sebab tak jual bacon dalam pizza.. Dia mengherdik pekedai tu dan dengan bongkaknya menyatakan bahawa ini negara australia, tak masuk akal dan bodoh kalau tak jual bacon... Pekedai itu bersabar sahaja sebab dia tahu kalau dia naik angin mesti berlaku pergaduhan dan mesti dia dipersalahkan sebab dia bukan mat saleh.. CUBA FIKIRKAN APA AKAN JADI KALAU KITA TERBALIKKAN KES INI.. Bukan mat saleh maki hamum kedai mat saleh.. Mesti berlaku pergaduhan punya..

Samalah kes kat KFC ni.. Orang melayu diherdik oleh orang bangsa cina.. Boleh tahan ke..

Anonymous said...

Cina jangan nak perasan ni negara dia. Negara asal ko tu ha Tanah Besar CHINA tu.!!!! tu lah buta sejarah.!! Kenapa Cina skaranag nak besar kepala

Anonymous said...

Sejak bila puak puak DAJJAL ni berani nak sentuh hal hal khutbah Jumaat ni? Islam tak pernah melarang kaum Kristian dan penganut ugama lain utk sambut Valentine..utk perhatian semua,jelas khutbah Jumaat ni ditujukan khas utk umat2 Islam sahaja!. So apa isu sebenarnya? saja nak cari pasal ke apa?? Jangan cabar kami umat Islam

Anonymous said...

TAK LAINTAK BUKAN NI MESTI IDEA DAN AGENDA UTAMA SI PELIWAT DAN KETUA MERAMAS TUUUUUUUT. UNTUK UJUDKAN SENTIMEN PERKAUMAN DAN HAL HAL UGAMA UTK UJUDKAN PERPECAHAN KAUM. FUCK BETULLAH FUCKATAN

Anonymous said...

Masih tak faham apa yang tak kena dengan pemikiran orang PAS, dah tahu mereka ni sekadar picisan dalam PR tapi masih nak berada di dalamnya. Begitu rendah rasa harga diri mereka.

Anonymous said...

Belum lagi bersatu dalam Kerajaan dah masing2 bertelagah, macam mana nanti pabila Pakatan bersatu di dalam Kerajaan? Boleh ke buat kerja kalau asyik2 bertelagah? Kalau tak bersatu macam mana rakyat nya nak bersatu pula??

Anonymous said...

Saya lihat isu ini selain politik adalah faktor ekonomi. Bila Islam haramkan Valentine Day, puak2 ni akan kerugian dari segi penjana ekonomi iaitu, industri bunga Ros, kad Ucapan, Lilin, Industri Restaurant, Teddy bear, Hotel (Tempat orang kita melampiaskan nafsu secara terlarang) dan sebagainya. Bukan kah mereka yang supply benda-benda ini. So bisnes mereka terencat bila orang islam di larang merayakannya.. Cuba panjangkan sikit ruang lingkup pemikiran kita then kita akan lebih faham....

Powered by Blogger.