Dec 3, 2011

UMNO SAYANG ORANG CINA - SIAP BERI JAMBATAN EMAS LAGI!!


Perwakilan pertama yang membuka gelanggang perbahasan di Perhimpunan Agung UMNO, Datuk Alwi Che Ahmad membawa kisah Sultan Mahmud Shah meminang Puteri Gunung Ledang untuk menunjukkan bagaimana orang Melayu boleh mengalah berdasarkan tuntutan.

Menurut jurucakap usul ucapan dasar Presiden itu, Sultan Mahmud sanggup bina jambatan emas, sanggup bina jambatan perak, sanggup kumpul tujuh dulang hati nyamuk, tetapi tidak sanggup nak ambil semangkuk darah anak sendiri.

"Semuanya Sultan Mahmud sanggup memenuhi kecuali mengorbankan darah anaknya, Tengku Ahmad. Ini menunjukkan bahawa Raja Melaka tidak sanggup mengorbankan darah bangsanya demi memuaskan kehendak nafsunya,” kata beliau yang meminta orang UMNO terus mengutamakan kepentingan bangsa berbanding kepentingan diri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kok Lanas itu kemudiannya bertanya apa lagi orang Cina hendak sedangkan BN sudah beri “jambatan emas, jambatan perak, hati nyamuk, hati kuman”.

“Orang Cina hendak jambatan emas, kita beri tapi orang Cina hendak darah, tak bolehlah,” katanya. Ucapannya diselang-seli dengan sorakan Hidup UMNO dan Gelombang Merah oleh para perwakilan itu Che Alwi yang mendapat sokangan perwakilan itu turut bertanya siapa yang rasis, adakah, UMNO atau DAP.

“Siapa yang hina Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir yang mengatakan kulitnya hitam metalik? Oleh itu siapa yang rasis, orang UMNO atau orang DAP?” katanya lagi Beliau mengajak semua orang UMNO mempertahankan Putrajaya.

“Dahulu orang PAS kata bila mereka menang mereka nak jual Putrajaya, kini mereka mahu menawan Putrajaya. Muka tak malu,” kata beliau dalam ucapan lebih 30 minit. Beliau turut bercerita mengenai seorang presiden China pernah berkata ketika negara itu dipulau oleh dunia Barat, pemimpin Melayu iaitu Tun Abdul Razak Hussein yang membuka mata mereka dengan menjalin hubungan Malaysia-China pada 1974.

“Kalau pemimpin besar China boleh menghargai peranan orang Melayu (Tun Razak) kenapa orang Cina di Malaysia tidak menghargai peranan UMNO?” katanya.

Menyentuh perbezaan antara slogan 'reformasi' dan tranformasi', katanya, tranformasi bermaksud perubahan tanpa meninggalkan asas yang sudah lama diperjuangankan.

"Sebaliknya reformasi adalah , buang yang lama, dengan tiang-tiang seri hilang. Tak boleh balik pada asal," katanya.

"Kalau orang tanya tranformasi itu apa, (ia) macam Tranformer, macam Megatron. Apabila diserang dia berubah jadi kapal terbang," katanya membuatkan perwakilan ketawa.

Mengambil contoh dari sejarah Islam pula, Md Alwi berkata usaha tranformasi kerajaan yang dijalankan mengambil iktibar dari kisah penukaran kiblat Islam dari Baitul Maqdis ke Masjidil Haram.

"Ini tranformasi. Masjid al-Aqsa tetap tidak berubah sebagai kota suci umat Islam. Ia tidak ditinggalkan," katanya.

0 comments:

Powered by Blogger.