Dec 19, 2011

MPP UPSI DEDAH - SAIFUDDIN ABDULLAH RANCANG 'BUNUH' KERAJAAN!!?

  
TERBARU Kumpulan Pro Aspirasi dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) akan menganjurkan 1 perhimpunan aman berpermit di hadapan IPTA tersebut pada hari ini jam 11 pagi.


Perhimpunan ini dilaksanakan bagi membantah tindakan Pro Mahasiswa dari Universiti yang sama yang bertindak melampau menurunkan Bendera yang tertera gambar PM Najib Tun Razak di hadapan PWTC baru2 ini. 

Tindakan tersebut bukan sahaja disifatkan tidak profesional malah memperlihatkan budaya lama yang diamalkan puak mahasiswa era 70an yang secara jelas tidak memberi menampakkan sebarang kemajuan minda terhadap golongan yang bergelar mahasiswa.


Pro Mahasiswa juga dakwa mereka cuba mengalih perhatian pelajar2 IPTA lain dalam memberi tumpuan mencapai matlamat memperolehi keputusan cemerlang dalam setiap kos pengajian yang hingga ke menara gading dengan menyebarkan isu2 yang tidak releven sebegini.

Ianya juga menunjukkan sikap biadap mereka terhadap Pemimpin Negara dan tindakan mendesak AUKU dimansuhkan tidak dapat diselesaikan dengan cara demikian. Mereka perlu kembali membelek sejarah AUKU di mana Anwar ketika memegang jawatan Menteri Pendidikan mempertahankan Akta ini malah menempelak Pemuda PAS pada ketika itu yang disifatkan beliau sebagai Mahasiswa tidak Bermoral.

 

Malah mereka turut agak terkejut dengan respons yang diberikan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah terhadap puak2 Pro Mahasiswa pada ketika itu seolah2 beliau lupa bahawa terdapat ramai lagi di kalangan pelajar2 IPTA yang tergolong dalam golongan menyokong kepimpinan Najib dan yang bertindak berkecuali dalam isu2 yang membawa ke arah politik sebegini.

Ianya sedikit sebanyak memberi kesan terhadap 2 golongan tersebut terutamanya "yang berkecuali."Artikel berkaitan (klik pada tajuk di bawah) :-

1.  SAHABAT DIA SENDIRI MENGAKU - GAMBAR PANAS STUDENT IPTA INI SKANDAL BARU ANWAR!!

7 comments:

Anonymous said...

Tengok tu...apa sudah jadi! Itulah YB Saifuddin gelojoh sangat dengan pindaan AUKU.

Sebagai Timbalan Menteri, janganlah dok kalut sangat. Sebelum nipun beliau nak tunjuk hero kacau pentadbiran UIA dan UM kononnya menyokong pelajar universiti konon.

Bila dah jadi begini, siapa yang susah?.

Sepatutnya sebagai Timbalan Menteri, beliau kena fikir panjang. Kena tahu tentang baik dan buruk sesuatu perkara sebelum memberikan sokongan moral. Ini tidak, semuanya main balun saja tanpa memikirkan perkara burok yang mungkin terjadi.

Jadi menteri kena cerdik dan tahu pertimbangan dan perlu kepada sikap berkecuali.

Takkan perkara sekecil inipun perlu kena ajar kot....

Kalau letak YB Khairy Jamaluddin kan bagus....

Anonymous said...

Saifuddin memang tak ada tokoh jadi menteri. Baik letak jawatan dan bagi pada yang lebih layak dan berpandangan jauh.

Anonymous said...

Barangkali Saifuddin, sebagai mantan pemimpin mahasiswa UM, mantan presiden MBM, seorg intelektual, lebih jauh ke depan daripada majoriti dalam hal memahamai perubahan dan transformasi Najib. Tidak mungkin Saifuddin sebagai salah seorang orang harapan masa depan Najib sanggup menjejaskan masa depan politiknya yang cerah.

Anonymous said...

Setuju. Kebanyakan dalam UMNO masih dibina pemikiran mereka oleh Utusan Malaysia yang masih terkurung dalam kepompong pemikiran lama yang tidak berusaha mencuba, atau barangkali gagal, memahami pemikiran DS Najib. DS Najib sendiri lebih matang dan waras reaksinya, melambangkan pemimpin yang berhemah. UMNO akan terus dibenci oleh pengundi2 atas pagar terutama oleh majoriti lepasan pengajian tinggi yang kita suka tidak suka maukan perubahan.

Anonymous said...

Menteri di Kementerian Pengajian Tinggi under microscope dalam hal ini

adakah masih lagi dgn tetap dengan jawapan "ingin mengambil semangat AUKU yang akan di dikaji semula Mac tahun depan"!!??

Adakah semata2 undang2 ini akan diubah maka mereka yg melanggar undang2 boleh bebas dari tindakan undang2?

apakah mereka ini golongan istimewa "above the law"?

..Datok Khalid KPT..tolong ulas..jgn la jadi lembik cam kerismudin..

PemikirpolitikJerantut said...

MOHON LINK TUAN,
http://pemikirpolitikjerantut.blogspot.com/

Anonymous said...

UMNO akan hancur dari dalam dan penghancur UMNO ialah .........

Powered by Blogger.