Nov 13, 2011

ADUN SEKINCHAN MAKI PAS - "SAYA TAK SUKA BAHASA MELAYU!!"
Video ini dirakamkan oleh Media Maya Rasmi Pakatan TV Selangor yang memperlihatkan tahap penguasaan Bahasa Melayu daripada seorang ADUN DAP dari Sekinchan. YB Ng Suee Lim dilihat tidak mampu menguasai Bahasa Melayu dengan baik malah dilihat seolah2 tidak pernah berusaha menguasai pertuturan Bahasa Kebangsaan.

Isu ini telahpun didedahkan Blog Medan Info Kita (MIK) yang telah mengenalpasti beberapa perkataan yang didapati tidak mampu difahami bukan sahaja ADUN2 yang lain, malah masyarakat Malaysia secara amnya.

YB Ng Suee Lim dikatakan pernah ditegur beberapa ADUN dari PAS agar memperbaiki tahap sebutan Bahasa Melayu 1 ketika dahulu akan tetapi beliau dengan bongkak mendakwa dirinya tidak perlu mempelajari Bahasa tersebut akan tetapi lebih selesa berbahasa Cina dan Inggeris.

Berikut merupakan beberapa perkataan yang dikenalpasti memusykilkan ADUN2 yang turut mendengar ucapan beliau. Ianya dapat dibuktikan melalui rakaman Youtube di atas.

Bantan [mantan]
Lalam [dalam]
Lewan Yang Mulia [dewan yang mulia]
Sebilang tanah [sebidang tanah]
Lukacitanya [dukacitanya]
Lakwaan [dakwaan]
Berlama [bernama]
Berlombo [bernombor]
Terpelanjat [terperanjat]


2 comments:

Anonymous said...

ADUN sekincan geng mangan celeng, muka tunyuk serupa celeng, dia bangsat, bahalol mana suka cakap melayu, konon nak cakap jawa lagilah hancur. undi ahlul hampas yg bagi adun celeng ni hidup.

Anonymous said...

cina babi jadian lahanat kapiaq harbi ni memang jenis keturunan komunis yg di bela oleh puak2 Pas

Powered by Blogger.