Sep 25, 2011

PAS UMUM KELUAR DARI PAKATAN RABU INI!!?

Rabu ini 1 mesyuarat Khas Pakatan bagi mencari titik noktah berkenaan isu yang menjadi panas iaitu Hukum Hudud. Melayu CinDia teringat akan mesyuarat yang sama pernah diadakan pada tahun 2001 yang pada ketika itu ianya merupakan Mesyuarat Barisan Alternatif yang menggabungkan kerjasama DAP, PAS, PKN dan PRM. Isu yang sama. Hukum Hudud. Akhirnya selepas selesai mesyuarat, DAP mengisytiharkan keluar dari Barisan Alternatif. Bezanya kali ini, Anwar. Anwar ada peranan di dalam Pakatan. Bila ada Anwar, penuh dengan elemen2 Drama. Ulama' PAS pun boleh jadi rosak jika melayan otak Anwar. Adakah kali ini peristiwa yang sama bakal berulang? Atau PAS yang akan bertindak keluar dari Pakatan? Entah. Yang pasti, lakonan hebat bakal menyusul. Jika ending dia Hadi Awang dan Kit Siang berpeluk tubuh, itulah drama ending dia sebenarnya. Sudah dirancang. Untuk apa? Untuk memperkuatkan keyakinan masyarakat terhadap Pakatan. Tak ada maruah. Tak ada prinsip. Tapi persoalannya, adakah PAS juga bakal mengubah 'skrip drama' ini? Tunggu 'tayangan hebat' Rabu ini.

7 comments:

Anonymous said...

tunggu dan lihat

Unknown said...

-ITU SEMUA DRAMA SAJA YANG MANA SKRIPNYA TELAH DISEDIAKAN OLEH DAP.

-NAK TAK NAK PAS AKAN KATA BAHAWA HUDUD DALAM PERINGKAT KAJIAN DAN BELUM BOLEH DILAKSANAKAN SELAGI SEMUA KAUM TIDAK MEMAHAMI SECARA MENYELURUH BERKENAAN HUDUD.

- LEPAS TU PASTI MEREKA AKAN BERPELUK ANTARA SATU SAMA LAIN MENANDAKAN KATA SEPAKAT TELAH DICAPAI. BILA RAKYAT LIHAT, MEREKA SEBENARNYA SELISIH PENDAPAT DAN BUKANNYA SEPERTI YANG DIGEMBAR GEMBURKAN OLEH MEDIA PRO KERAJAAN.

- INILAH YANG AKAN BERLAKU, TENGOKLAH.

Anonymous said...

DRAMA pakatan jer nie,yang pasti dlm mesyuarat nanti mereka ckp ni hanya nak jaga hati pengundi parti masing2 jer tp dlm selimut tido 3some DAP,PKR,PAS sbb kepala liwat n penzina menjadi ketua pembangkang bukan nik aziz mahupun karpal wilcha,PAS aka nik aziz pasti tunduk kepada Anwar sbb Anwar ANUGERAH TUHAN kepada PEMBANGKANG jadi lawan TUHAN berdosa besar la

nok said...

aku nak potong jari tak berani...tapi konfom tak jadi apa punya...keputusannya pas akan kata hukum hudud tak boleh di laksanakan sebab gomen tak kasi ,so jwabnya back to square one....pork nik akan kata pas memang nak laksana hukum hudud.....dgn macam pukimak dia pun blame Najib for not granted to implement hudud...maka dgn itu selamat Pas dari di cerca oleh rakyat dan PR berbaik kenbali....maka adalah mamat2 pas ayg akan mempertahan kapal Singh.....itulah namaya munafikin...

n said...

maka alkisah akan kata umno tidak memberi sokongan....maka selamat lah puak2 munafik ni....lepas buat fitnah yg Umno tak sokong...bukan salah pas....maka berkokok lah si munafik ni tadi...mungkin dia cakap dia mimpi bertemu tuhan....tuhan tak izinkan....puak2 ni mcm2 belit nak lepas tengkok tunggu dan lihat...ahlipunah wal pukah buat kejutan....

Anonymous said...

Urusan melaksanakan hukum Allah ( hudud) terhadap orang2 Islam Malaysia perlu mendapat kelululusan MCA, Gerakan, DAP, MIC, PPP ke? Mana hak asasi kebebasan mengamalkan prinsip2 agama anutan oleh setiap rakyat Malaysia? Atau hak orang2 Melayu/Islam saja yang boleh dicabar?

Hak orang2 bukan Melayu/Islam tak boleh disentuh? - Bahasa, Kebudayaan , Agama, Perniagaan - . Inilah kesilapan dan dosa UMNO yang menerima kontrak sosial yang berat sebelah dari penjajah British yang memihak kepada kaum pendatang China & India sebelum ini! UMNO mengadaikan Tanah Air & kongsi kuasa kepada bangsa asing untuk Merdeka?- Sekarang orang Melayu terpaksa tunduk menyembah bukan Melayu & menjadi kuli Cina dalam sektor ekonomi & perniagaan!

Sudah tiba masanya pentafsiran kemerdekaan di semak dan diadili semula - segala bebanan bawaan penjajah British perlu diserah kembali kepada British dan segala hasil mahsul yang dirompak oleh penjajah British/Jepun/Siam serta pampasan ganti rugi penderitaan rakyat Malaya perlu dituntut kembali!

“Bangsa Merdeka Bermaruah”

Anonymous said...

Anon 26 september

jawab soklan ni dulu.

kalau ade dua orang pencuri seorang islam dan seorang cina adakah hukum potong tangan jatuh pada orang islam sahaja dan cina babi tu boleh lepas scot free je kena hukum sebat, penjara..pastu keluar bileh mencuri balik?? adilkah mcmtu?

kita tak nafi hudud adalah hukum Allah dan adil namun ia tetap mengambil kira situasi negara dan kawasan hukum itu nak ditegakkan..kefahaman menyeluruh rakyat pada hudud mesti jelas dahulu dan wujud mekanisme2 yg menyokong hudud itu dijalankan supaya x wujud persepsi islam itu x adil dan zalim..

kalau Malaysia ni rakyat cina india n nonmuslim boleh terima hudud keatas mereka maka ye silakan laksanakanlah..tapi realitinye mcmana? kerajaan yang ada skrg kerajaan perkongsian kuasa islam & non muslim dan perlu persetujuan dewan rakyat majority..Malaysia bukan negara monarki mutlak dan autoritarian yg punya absolute power merubah perlembagaan.

so sebelum bicara soal nak laksana hudud..tu betulkan dulu puak2 DAP PKR tu supaya mereka setuju terima hudud toksah cakap banyak tuding jari salahkan umno.. sedangkan bila diajak berpadu sesama islam PAS sendiri yang tolak!

setidaknya UMNO berpijak dibumi nyata dan faham realiti bukan mcm PAS cakap banyak ape pun x boleh!

Powered by Blogger.