Jul 15, 2011

SAYA TAKKAN BERTAUBAT!! - A.SAMAD SAID.





SASTERAWAN NEGARA... Pelikkan? Sebelum diberi pengikhtirafan, punyalah gila babi sokong Kerajaan, Kalau boleh hendak ditafsif dalam puisi betapa baiknya Kerajaan ni. Lepas sudah dapat, otak terus mereng dok sokong Pembangkang dek kerana isu2 kecil yang tiada kaitan pun dengan politik. Lebih baik beri pengikhtirafan kepada tokoh2 sastera yang benar2 punyai jiwa seni yang kental, tanpa mengira batasan mahupun latarbelakang individu mahupun organisasi. Setiap nukilan hasil karyanya menyusuk ke dalam minda manusia tanpa mengira pendirian atau ideologi. Itu namanya sastera. Ini sasterawan kah? Sasterawan yang punya agenda tersembunyi. Sasterawan yang sanggup memperdagangkan diri demi kepentingan politik individu. Sasterawan yang membawa jiwa memberontak, jeritan jiwa dibawa ke jalan raya yang akhirnya, manusia yang songsang mendapat tempat paling tinggi. Inikah sastera? Begitu kerdil maruah seni sasterawan ini? Jikalau Arwah Usman Awang masih hidup, pasti dia kecewa dengan insan bernama A.Samad Said. Terpulanglah. Jika itu maksud tafsiran sastera bagi diri anda. Sasterawan Negara.. Negara apa? REPUBLIK Malaysia yang bakal dibina sang manusia songsang bernama Anwar Ibrahim.





5 comments:

Anonymous said...

Lepas saya dgr nama SS (siok sendiri), saya pun google la cari hal mamat ni, pergi beli buku dia kat MPH. Dah seminggu saya baca dan buat rumusan....this is the fact, penulisan dia kureng.
I think masalah SS ni, masalah orang2 tua biasa. Dia mungkin tak cukup kasih sayang dan rasa terabai olih family. He needs attention and Bersih mungkin beri perhatian tu. Mungkin Ambiga bagi dia mcm ibu dia yg bolih di manja dan sayang. He is a very confused old man...kesian dia, its a pity.

Anonymous said...

Parti pembankang memang cari orang serupa ini...yang nyayuk,yang tak laku lagi, yang sudah ketandusan ilham, yang mencari populariti murahan, yang senang dibeli walaupun dengan sepuntung rokok, yang dogmatis, kaki fitnah, yang bebal, yang gila seks depan belakang, yang gila nak berkuasa, yang berfikiran dialah saja betul tapi tak ikhlas, yang berahi lebam nak tunjuk dia banyak sujud, dan yang....yang....dan banyak lagi yang...gila bayang!!!!!

Anonymous said...

ko orang ni bahlul..dia punya pasal lah nak sokong sapa....ini bukan bapak kau punya tanah jer...

Anonymous said...

Saya pernah tengok samad said ni jalan2 dgn bebas di sarawak tak ada pun org peduli dia, mungkin org anggap dia ni org kurang siuman saja macam pengutip tin2 kosong yg pergi ke tong2 sampah mcm org yg kurang siuman tu. Apa lagi yg dia nak dia bebas jalan2 tak ada org ganggu itu pun dia tak berterima kasih dgn kerajaan yg tak pernah menyekat dia ke mana dia suka. Sudah2 lah samad kamu dah tua bertaubatlah sebelum masuk kubur..

airman_1 said...

one way or another to get popularity kalau jumpa kat jalan nak tegur pun fikir 2 kalau 2 trsalah orang man tau kut2 orang gxxx

Powered by Blogger.