May 2, 2011

AMUKAN RAFIDAH AZIZ KINI KEMBALI!!

RAFIDAH AZIZ.. Wanita yang pernah digelar Singa Wanita UMNO ini kembali bersuara. Setelah sekian lama tidak mendengar sebarang khabar berita dari Bekas Ketua Wanita UMNO ini, hari ini beliau bersuara. Membicarakan soal cadangan pihak2 tertentu untuk menubuhkan Gerakan 1Melayu, 1Bumi. Bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri ini mendakwa penubuhan Gerakan tersebut boleh menjejaskan semangat perpaduan kesemua kaum di Malaysia malah akan dibebani dengan permasalahan ekonomi yang lebih kritikal. Sambil mengambil semangat yang dipegang Tun Mahathir, Rafidah turut bersetuju agar jangan mengeruhkan keamanan Negara hanya dek kerana tidak mendapat sokongan dari majoriti Kaum Cina di Negara ini.Walhal pada masa yang sama, majoriti kaum2 lain termasuklah dari kalangan Melayu dan India kembali bersama Kerajaan. Beliau juga mengungkap semula semangat 1Malaysia yang dicetuskan dari Perdana Menteri yang membawa maksud penyatuan kesemua Bangsa di Malaysia dan tidak hanya spesifik di antara Melayu - Cina semata2.

Rafidah yang juga memegang jawatan Ahli Majlis Tertinggi UMNO merupakan antara tokoh UMNO yang mengulas hal demikian selain dari Tun Mahathir.

Sememangnya Melayu CinDia mat menghormati kepimpinan beliau yang 1 ketika dahulu pernah menghentam bekas Setiausaha US, Madeline Albright di dalam Persidangan PBB apabila menghina umat Islam di Palestin.

Mungkin zaman Rafidah Aziz telah berlalu. Namun idea kepimpinan parti dari wanita ini mesti dijadikan inspirasi oleh semua pihak.


8 comments:

Azraque7 said...

Belah la tu Pidah ooi...orang melayu je terhegeh hegeh nakkan perpaduan. Cina Jangan harap la woit. AKu anti imgrant yang tas sedar diri tu

Anonymous said...

caya kak fidah, kak izat perlu banyak belajar dari nya....

Anonymous said...

NI LAH ORG MELAYU TERLALU ' BNYAK ' TIMBANG , MCM 'BENDUL' JALAN TDK TERDAPAT DIDUNIA LAIN ,CUMA JLN RAYA DIMSIA , MASA UTK KITA BERI TALI SUDAH CUKUP PANJANG,,,,SUDAH CUKUP ORG CINA ASAL 'PENDATANG ' BOLIH IKAT KITA BALIK
SEKARANG ADA 2 JENIS MELAYU
SEINGAT SAYA DARI KECIL DULU BILA WAKTU 'NAK UNDI' ORG PARTI PAS NI MEMANG 'PARTI TROUBLE MINDED'
PAS NI PATUT NAMA ISLAM TU DIHARAMKAN
TIDAK BOLIH NAMA UGAMA JIDI NAMA PARTI
DIBARAT ADA NAMA UGAMA KRISTIAN JADI NAMA PARTI ??
DI INDIA ADA NAMA UGAMA NAMA PARTI ??
DIPAKISTAN ADA ISLAM NAMA PARTI ??
INDONESIA ADA ISLAM JADI NAMA PARTI CUMA PERTUBUHAN (NAMA)
TIADA NEGARA ISLAM MENGGUNAKN "ISLAM" SEBAGAI NAMA PARTI
SAYA MENGUSULKAN , nama pas TAK PERLU KAJI ARAH TUKAR NAMA ,KELIRU
DGN ORG CINA GUNA AYAT QURAN ,DAN ORG PAS NI TIDAK ADA CARA BAHASA , PERTUTURAN RAGAM IKUT ISLAM -CUMA 'DAHI'JUBAH LAIN TAKDA
DIMANSUKAN PARTI 'pas'BERNAMA PARTI ISLAM,,,,,,,,,,,,,,,,,,
BNYK RIAK mace isle pas-pas islem
aku-----meluat dgn P(parti)A(angkuh)S(sombong)
ada ciri2 islam dlm pas???

Anonymous said...

Kita bukan tak sokong 1 Malaysia. Kalau nak 1Malaysia berjaya, 1Bumi 1Melayu mesti dijayakan dahulu. Jika kaum kaum bumiputera bersatu, barulah kaum kaum bukan bumiputera akan bekerjasama dengan kita. Sekarang dia orang tinggi kepala kerana kita kaum kaum bumiputera berpecah dan berckaran sesama sendiri. Kaum kaum bukan bumi pula jadi tukang sabung. Ini yang amat memilukan sekali. Yang bersabung akan menang jadi arang, kalah jadi abu. Pemenang sebenar ialah tukng sabung.

don juan said...

Link sini

Anonymous said...

pemikiran macam kak fidah ni la membuatkan kaum pendatang pijak kepala kita,melayu mesti keras hatinya,bulat tekadnya,cerdik politiknya serta yakin kemenangan seperti dijanjikan ALLAH SWT.

Anonymous said...

Berehat lah kat Fidah. Utmakan keluarga. Zaman kepimpinan kak Fidah dah berlalu. Bagi peluang kat orang baru lak.

habib said...

perpaduan..aku tengok cina dah terlebih dahulu perpaduan dia..india pun..tengoklah..cina dia xbeli barang2..makann melainkn kt kaum dia.sbb dia nk majukn kaum dia..sbb diorg thu diorng bangsa penjajah, jadi dia menguatkan ekonomi diorang..tengoklah ekonomi diorg skrg..kt malysia ni..kita ni nk bangsa maju..jangn beli brngn kt diorg..bila dah kaya tengoklah ap yg diorg buat kt kita skrg..bergaduhnya sesama kita itu yg diorg mahukan..ini negara kita..tanah melayu...kita sepatutnya kuasai..letih lah bro nk ckp...salah sendiri...tanggung sendiri lah...berusaha tetap berusaha..

Powered by Blogger.