Mar 6, 2011

PAS PUSAT JANGKA MAJORITI BN LEBIH RENDAH DI KERDAU!!

Seorang pensyarah di Universiti Duke, Ong Kian Ming yang memegang ijazah kedoktoran dalam Sains Politik, kedua-dua kerusi tersebut akan terus kekal di tangan BN. DUN Kerdau menurut beliau, tambahan sokongan Melayu kepada BN hampir sama coraknya dengan apa yang berlaku pada peringkat nasdional tetapi peningkatan sokongan masyarkat Cina akan naik 7 peratus kerana kehadiran ahli-ahli MCA yang lebih besar ke kawasan itu.
Beliau juga berkata bilangan sokongan masyarakat India akan naik 20 peratus berbanding sokongan mereka pada pilihan raya umum 2008. Namun kerana jumlah pengundi Cina dan India yang agak kecil, kemenangan BN di Kerdau tidak banyak bezanya berbanding 2008. Justeru, Ong meramalkan BN akan menang dengan majoriti 2,500 undi, hampir dengan majoriti yang dicapainya pada 2004.

Pada pilihan raya kecil DUN Kerdau pula, calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad dicabar calon PAS Hassanuddin Salim, yang diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Zaharuddin Abu Kassim pada 12 Feb lalu akibat serangan jantung.

0 comments:

Powered by Blogger.