Mar 14, 2011

KULI BONGKAR TUNKU ABDUL RAHMAN IKRAR LAKNAT MAHATHIR??





Memang benarlah. Buku A Doctor In A House telah menyebabkan musuh dan bekas musuh2 Tun M terlompat kerana kejutan sejarah lampau. Antara bekas Musuh Politik Tun M yang naik angin adalah Tengku Razaleigh Hamzah. Individu yang 1 ketika dahulu pernah hampir menumbangkan Tun M bagi jawatan No. 1 UMNO Malaysia dengan majoriti kurang dari 50 undi. Minggu lepas pesaing Tun M ini kembali lantang menentang buku tersebut yang telah diceritakan oleh Tun M bagaimana bermulanya perpecahan UMNO pada 1987 disebabkan sikap ego Ku Li mahukan jawatan Presiden UMNO yang diidamkan beliau selama ini. Sekali lagi Tun M berhadapan dengan kritikan dan cacian dari bekas pesaingnya. Namun, Tun M tetap tersenyum tenang menghadapi situasi. Mungkin itulah hikmah di sebalik individu bernama Tun Abdul Razak memanggil Tun M kembali semula bersama UMNO.



KuLi pernah mendakwa Mahathir derhaka pada Bapa Kemerdekaan Negara Tunku Abdul Rahman kerana mengkritik secara terbuka kepimpinan Tunku melalui buku beliau Malay Dilemma sehingga Tunku memecat Mahathir. KuLi juga pernah berkata Mahathir punca UMNO berpecah kerana terus berdegil untuk bertanding bersaing dengan KuLi bagi jawatan Presiden pada 1987. KuLi juga pernah mendakwa Negara huru hara kerana mendidik seorang anak bangsa yang khianat pada bangsanya sendiri iaitu Anwar Ibrahim.

Tetapi KuLi lupa bertanya pada diri sendiri, kenapa Tun Abdul Razak mempelawa semula Mahathir kembali bersama UMNO? KuLi juga lupa untuk bertanya kenapa Tun Hussein Onn memilih Mahathir sebagai bakal PM ke 4 walhal KuLi dilihat lebih layak pada ketika itu? KuLi juga alpa siapa penyebab parti UMNO diharamkan pada 1987?

KuLi lupa siapakah yang membenarkan PAS berkuasa di Kelantan sehingga kekal hingga hari ini? KuLi sekali lagi lupa kenapa beliau kembali bersama UMNO yang pernah dikatakan tidak diikhtiraf Tunku Abdul Rahman kerana didaftar semula oleh Mahathir? Akhir sekali KuLi lupa bertanya kenapa Mahathir terus dijulang sehingga hari ini malah semakin disayangi rakyat Malaysia?

Tunku Abdul Rahman yang pernah mengikhtiraf Parti Melayu Semangat 46 sebagai kesinambungan UMNO Lama akhirnya kembali bersama UMNO dan Mahathir sebelum beliau pergi buat selama2 nya. Tunku Abdul Rahman juga berjaya memberi amanat agar kesemua umat Islam dan Melayu bersatu di dalam UMNO.

Melayu CinDia menghormati kedua2 pemimpin ini. Mahathir mahupun Tengku Razaleigh. Kerana kedua2 nya berpegang pada perjuangan yang sama. Berjuang demi Agama, Bangsa dan Negara. Tetapi jika dilihat dari kebijaksanaan dalam melaksanakan agenda tersebut, Melayu CinDia memilih Tun M. Sekurang2 nya Tun M telah membawa UMNO bertahan sehingga hari ini. Tun M juga masih dijulang dan dihormati walaupun telah bersara dalam arena politik tanah air.

Inilah dia manusia derhaka bernama Mahathir. Seorang manusia biasa seperti kita semua. Bukan berketurunan Bangsawan. Bukan berketurunan Raja apatah lagi golongan kaya. Beliau lahir seperti kita, menjalani kehidupan seorang anak muda kampung. Beliau sendiri tidak menyangka hari ini beliau merupakan seorang bekas Pemimpin No. 1 Negara. Mungkin kerana itulah beliau tidak perlu khuatir jika beliau tidak lagi dikenang dan terus dihina. Kerana hari ini beliau juga kembali sebagai manusia biasa.

Buat Tun Mahathir... Jasamu tetap di hatiku. Akanku genggam api perjuangan ini hingga akhir hayatku. Buat KuLi teruskan perjuanganmu dan janganlah tersilap langkah. Kerana KuLi tidak dinafikan masih diperlukan di dalam UMNO.


18 comments:

Anonymous said...

TDM dikenang dlam doa kita...
Al Jub dikenang dalam liwat mu...

Anonymous said...

TDM dikenang kerana putar alamnya.

Anti Virus said...

Kuli tak ingatkah kisah Semangat46?
Dan
Kenapa TDM ketika itu buat kenyataan terbuka terhadap Tunku?
Masih ingat penyerahan Singapura?
Apakah entiti sebuah negara milik penuh Tungku?
Anon 6.26.
Pala hotak hang!!! Putar alam tu gelaran yg dikurniakan kpd Al Juburi lahh!
Lu lupa suda lupa mana lu simapan lu punya otak?

tyiah said...

Tun M tetap tak kan ada pengganti sebap beliau one i tripple million!

semoga Allah sentiasa lindungi Tun M.

Anonymous said...

Aku dah mula baca buku "A doctor in the house".

TDM adalah seorang yang sangat teliti. Dia tulis memoir itu mengambil masa 8 tahun. Skripnya dikaji, disemak banyak kali. Jadi amatlah tidak manasabah kalau Tun terlepas pandang apa yang dia tulis tu.

Jadi siapa yang rasa tak puas hati tu, saman sahajalah Tun. Tapi jangan menyesal!!

ahbiza

bukan ahli UMNO said...

anon 6.26
tulah otak letak kat bontot nak ikut macam Nuar.

Anonymous said...

anon 6.26 letak hotak dia bersepah2 mcm nuar sepah mani dia..........

Yb Raz said...

KuLi bukan orang biasa. Dia juga ada pesona sebagai pemimpin..tetapi sudah ditakdirkan di Loh Mahfuz yang dia tidak akan memegang jawatan PM..so KuLi kenalah redha.

akupun x paham kenapa dia masih nak bising pasal cerita lama..yang lepas tu biarlah lepas..tak guna dikenang lagi..dan mungkin benar kata Tun M, kalau KuLi ni bersabau sikit, mungkin dia akan jadi penganti Tun M. tapi itulah silap KuLi.terburu buru..

dan anwar juga mengulangi silap yang sama iaitu terburu buru..akhirnya anwar jatuh melepek macam taik lembu.

harap KuLi tak ulang kesilapan yang sama. berlapang dadalah..benda dah lepas, masing masingpun dah tua..tak payahlah berdendam antara satu sama lain.

Anonymous said...

TDM dikenang kerana putar alamnya.. yang dengannya Malaysia menjadi paling berjaya dikalangan negara ISLAM. Dengannya rakyat dapat manfaat banyak dari pembangunan pesat tidak kira menyokong atau menentangnya. Pengamalan islam terlampau rancak di zamannya.

Nik Aziz ulama fasiq taraf setan! bersubahat pula dgn Anwar gay si dajal suka main jubor... Pelok sama kapir harbi...

TDM tetap di hati........
KuLi Musa tolong ke tepi.. please..

Anonymous said...

Tun Mahathir manusia pilihan tuhan untuk menentang ulama fasiq.. menentang dajal akhir zaman gay boy saki baki kaum Luth..
menentang kejahilan, keberukan dan kemonyetan ummat akhir zaman..
dan menentang kafir harbi yang ingin menjajah, membuli, mengambil kesempatan atas ummat islam yang kini lemah, jahil dan semakin kekeraan..

-az

Anonymous said...

apa yang terjadi dalam susunan pentabir negara pada masa yang lepas dan sekarang adalah ketentuan Allah SWT.adakah kita mengambil iktibar selepas kejadian 13 mei,selepas PR12 dan seterusnya.inilah doa Tuan-tuan dan puan-puan sebagai umat islam di Malaysia sembayang 5 kali satu hari semalam(sebanyak 17 kali diulang-ulang permohonan kapada Allah SWT supaya diberi pertunjuk jalan yang lurus),sariat ISLAM maseh tertegak hingga saat ini.fikir sendiri dengan akal mengapa orang-orang ini tersiseh dari harakiri UMNO itu sendiri?.fikirlah sendiri.semoga Allah memberi kekuataan mental dan fizikal buat TDM.

Anonymous said...

HIDUP Dr.M....
Kepada KuLi... bawak2 la beristighfar... dosa KuLi kat UMNO Kelantan belum tertebus smpai hari ini... INGAT!!!

Anonymous said...

Buku a doctor in the house..Page 347.

Sebagai seorang bekas juruterbang,saya terbaca tentang "checklist "yang di maksudkan oleh TUN.
TUN pernah satu ketika belajar memandu pesawat terbang di TUDM Sungai Besi ketika ada kelapangan (sebok2 dengan tugasan PM pun dia akan datang terbang juga.Kami semua heran,apa orang tua ni nak belajar terbang???
Rupa2nya,INILAH PM KITA..Dia ada sesuatu yg tersirat..
Aviation Industry was booming in the year 1989...
Rupa2nya,bila saya terbaca page 347,dia mengaplikasikan cara2 kami juruterbang reading all the checks in sequence (maklumlah.switch ada beribu dalam cockpit) kepada manual administration di pejabat kerajaan.
Kalau tak ikut checklist,kita akan terlepas pandang mana dulu dan mana kemudian...Aircraft will crash.
Sebab itu kalau kita menonton crash investigation...mostly are human error.
So,TUN adalah manusia yang amat teliti...
Bukan macam politician yg sekor tu..pandai cakap aje...berlakun bagi kat dia la..Nik ajis tu..saya akan tabik kalau satu hari nanti..amo nak bawa kapal terbang juga...

Kalau ada yang teringin nak jadi CAPTAIN MALAYSIA..tentukan jangan crash..

Melayu Tidak Lupa said...

semuga Allah selamat kan Tun M dari dunia sampai akhirat.

Anonymous said...

amno ni adalah parti yang wajib dikuburkan sehingga hilang dari sejarah.

parti melayu konon... sape ketua kamu.... india yang dipanggil mamak... hahahaha lucu... negara ni sudah dijahanamkan oelh pariah pariah... dan melayu angguk angguk saja...

bodoh nak mampos kamu...

tdm... rosakkan negara
ku li .... ni mana nak berjuang utk rakyat, kasta, pondan
jibby... cakap pun kita tak confident... muka penipu
hisapmuding... laka pondan gay sial
dsai... dah hari hari dituduh liwat... what do u expect, lagi lagi melayu yang dengar.. senang kena tipu lah melayu ni...

usin said...

anon 1:38am ni orang ke hape? bunyi tulisan pelik jer! kot2 disampuk setan kot!!!

Anonymous said...

Mahathir pathetic old man.

Anonymous said...

Tun Mahadhtir tu dah penat,dah lama dah memerintah negara selama 23Tahun,dia perlu berehat,jasanya tetaplah kita kenang dan kita kena belajarlah yg baik drpd Tun Mahadhtir.Dia pun dah tak lalu nak inter frame dlm tv dah.Bagi ler pemimpin baru membawa hala tuju yg baik tanpa di ganggu sebab zaman Tun harga minyak 20 dolar setong zaman sekarang dah tak dapek dah.pelbagai krisis wujud dlm masa yg singkat.Tak kan nak layan benda2 yg mcm nie.Kalau ler krisis ekonomi melanda dgn teruk,time tu tak terkenang siapa2 lg dah,terkenang diri sendiri jer.

Powered by Blogger.