Feb 26, 2011

MISI KE WHITE HOUSE - BARACK OBAMA HALAU ANWAR??

Anwar Ibrahim sebelum ini dikatakan sangat mudah malah dilayan bertaraf VVIP setiap kali hadir ke Amerika Syarikat. Kerajaan US melalui Kementerian Pertahanan dan Kementerian Luar Negeri menyambut kehadiran Anwar umpama seorang Pemimpin No. 1 Negara. Namun, seorang bekas Pegawai Duta Malaysia di Amerika Syarikat telah membongkar 1 kisah mengenai lawatan Ketua Pembangkang tersebut ke Negara Polis itu baru2 ini. Dikatakan Anwar telah bersedia untuk menemui Presiden US, Barack Obama yang tidak beliau kenali secara rapat. Ini kerana, Anwar merasakan sahabat2 beliau kini tidak lagi berkuasa mutlak di Negara tersebut akibat perubahan kepimpinan secara total dan perubahan besar terhadap jawatan Kabinet. Namun, Obama dikatakan telah mengarahkan agar Anwar tidak dibenarkan sama sekali jejak ke White House. Kenapa?
Anwar dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan bekas pemimpin2 US yang bukan sahaja banyak melakukan skandal penyelewengan wang rakyat, malah sarat dengan masalah moral yang begitu rendah. Obama yang turut mengikuti perkembangan politik Malaysia dikatakan melihat pemimpin seperti Anwar merupakan individu yang akan memusnahkan sebuah Negara yang sedang pesat membangun itu. Obama juga didakwa telah sekian lama musykil hubungan rapat beliau dengan beberapa bekas Pemimpin US yang banyak melakukan penyelewengan wang rakyat.

Kasihan apabila mendengar kisah Anwar. Boleh bayangkan betapa kecewanya seorang yang dahulunya dijulang pemimpin2 US akhirnya ditolak bulat2 oleh Presiden US sendiri. Anwar kini semakin tersepit. Mungkin Australia tempat Anwar untuk melakukan perancangan sulit seterusnya. Tapi sampai bilakah Anwar akan terus bergantung kepada mereka? Adakah Anwar semakin gagal dalam menjalankan tugas sebagai Agen Negara Barat?

Inilah kisah seorang Boneka Amerika Syarikat. Akhirnya tersungkur dan pulang ke Negara sendiri. Inikah petanda impian Anwar untuk bergelar Perdana Menteri Malaysia semakin lunyai di buai mimpi semata2?


0 comments:

Powered by Blogger.