Feb 10, 2011

ISU DEBAT - DAP GELAR PAS ANJING SURUHAN!!

Melayu CinDia sengaja tidak menghebahkan perkara ini walaupun telah mengetahui pandangan ikhlas DAP terhadap PAS. Hari ini Melayu CinDia terpaksa berkongsi cerita ini kerana melihat PAS semakin tak sedar diri telah dipermainkan DAP dan PKP. Beberapa minggu yang lalu ketika Melayu CinDia bersama rakan2 minum petang di sebuah kedai makan di Kepong, secara tiba2 Melayu CinDia terdengar satu perbualan beberapa kumpulan penyokong Pembangkang yang duduk berhampiran dengan kami. Cerita panas berkenaan Isu Debat Nik Aziz. Alih2 salah seorang dari kalangan mereka yang berbangsa Cina yang menyamakan PAS dengan anjing. PAS adalah sekumpulan anjing yang hanya berfungsi menggigit dan menghalau UMNO dalam satu2 kawasan Parlimen mahupun DUN. Cina tersebut dikatakan pemimpin DAP yang berpengaruh di kawasan Jinjang.

Begitu rendah mertabat sebuah parti yang kononnya dijulang sebagai parti Islam terulung, walhal realitinya, DAP menyamakan PAS dengan sekumpulan anjing yang berfungsi menghalau mana2 musuh (UMNO). Inilah semangat persahabatan yang kononnya dipamerkan di dalam Gabungan Pakatan.

Apabila Melayu CinDia memikirkan semula kenyataan Cina DAP tersebut, ada rasionalnya. Jika dilihat kekuatan Pembangkang, DAP sebenarnya sudah dikira 'Juara' jika dibandingkan dengan PAS. PKR?? Semakin menjunam dan terus menjunam.

Akan tetapi, DAP masih memerlukan kedua2 parti ini. Fungsi Anjing itu kena pada tempatnya. Sekadar menghalau juak2 UMNO yang cuba menggugat kawasan Parlimen mahupun DUN pilihan DAP. Kerana DAP tahu, majoriti Melayu masih menolak perjuangan parti serpihan Komunis ini. Maka, PAS dilihat relevan untuk meyakinkan penyokong2 nya untuk mengundi parti tersebut.


2 comments:

Hahn said...

Bukan kata anjing lagi kadang kadang bila dorang malas malah jadi babi tapi dua dua jadi makanan China juga.

Sup anjing dan Bak Kut Teh

Anonymous said...

dah agak dah, memang pas akan jadi pak turut je..dulu aku sokong pas, sejak dia kawan ngan dap, aku amat2 sakit hati..slah besar pas kawan ngan dap tuh!

Powered by Blogger.