Jan 16, 2011

ISU ARAK - DAP CABAR PAS PECAT HASAN ALI !!


Kekusutan mengenai isu pertelingkahan 2 Exco Selangor iaitu Ronnie Liu dan Hasan Ali mengenai isu arak telah membangkitkan kemarahan terhadap beberapa Pemimpin DAP Negeri tersebut. Walaupun MB Selangor Khalid Gagap cuba sedaya upaya menyelesaikan masalah ini, akan tetapi tindakan Ronnie Liu yang menganggap Undang2 Syariah tidak releven dan proaktif dilaksanakan sebagai isu penghinaan terhadap umat Islam di Selangor. Isu ini pula disusuli dengan cabar mencabar. Malah beberapa Pemimpin DAP Negeri mencabar PAS Pusat memecat Hasan Ali kerana didakwa ekstrim dalam mengambil tindakan berdasarkan Undang2 Syariah dan merendah2kan krelibiliti Ronnie Liu.
Khalid Gagap semakin tertekan dengan situasi ini di saat beliau rakus mengaut keuntungan peribadi. Misi beliau ini yang menjadi 'orang suruhan' Anwar Ibrahim di Selangor ternyata tidak berjalan lancar. Anwar kini terpaksa menggunakan pengaruh Khalid Gereja mewakili PAS bagi mencantas Hasan Ali yang sejak akhir2 ini kelihatan tidak menyebelahi Pakatan Selangor. Khalid Gereja terpaksa menempuh cabaran sukar di saat Hasan Ali telah menguatkan pengaruhnya. Maklumat yang diterima bahawa Jawatankuasa PAS Selangor kini menyokong penuh kepimpinan Hasan Ali.

Melayu CinDia tertanya2, sejauh mana 'drama' dan penipuan ini akan berakhir? PAS Pusat kelihatan mengambil tindakan 'play safe' dan tidak berdaya melakukan apa2 terhadap isu yang mencabar kedaulatan Islam di Selangor. Adakah PAS hanya menunggu campur tangan Sultan sekali lagi?

PRU 13 yang dikatakan semakin hampir telah menyebabkan PKR Selangor tergesa2 dan menggelabah mencari idea dan strategi baru untuk mengekalkan kuasa. Adakah PAS sanggup menyahut seruan DAP Negeri dan terpaksa membunuh karier politik Hasan Ali bagi meneruskan kuasa?

11 comments:

Pemuda TG said...

Pecat atau tidak...benda nya sama gak....pakatan ngok ngek...

Anonymous said...

SAHUTLAH CABARAN ITU WAHAI PENGANUT AGAMA PAS...SAMBUT CABARAN ITU ...SAMBUTLAH CABARAN ITU...SAMBUTLAH CABARAN ITU...AKU CABAR SEMUA PEMIMPIN PAS...AKU CABAR SEMUA PEMIMPIN TERMULIA PAS..,.AKU CABAR SEMUA PEMIMPIN PAS YANG ADA MARUAH DAN ADA HARGA DIRI...BANGKITLAH SEBAGAI MUSLIM DAN ANAK JANTAN MELAYU SEJATI...BANGKITLAH ..BANGKITLAH ..BANGKITLAH...JANGAN JADI DAYUS ..JANGAN JADI TUNGGUL...JANGAN JADI HAIWAN YANG DIHINA OLEH SIKAFIR HARBI...ALANGKAH MALUNYA AKU MEMPUNYAI INSAN MUSLIM YANG DAYUS DAN TIADA SEKELUMIT PUN HARGA DIRI....SERING DIPERBODOH..SERING DIKELDAIKAN....AKU TERAMAT MALU DAN TERHINA ...LU SEMUA TIADA MARUAH DAN AKALKAH.....AYUH SAHUT CABARAN ITU...AYUH SAHUT CABARABN ITU,//AKU DAN SELURUH RAKYAT SELANGOR NAK TENGOK......DAN TUNGGU.....AYUH..AYUH..AYUH

Anonymous said...

Kalau dah DAP cabar tu,sahut ke tak...kalu PAS pecat mahupun kasi warning pada Hassan Ali bermakna PAS ada pondan murah leh tunduk pada DAP kes yang kecik ni lum lagi kes NEGARA ISLAM...kita tunggu reaksi pok nik cakap apa mgkn nanti pas ckp org islam leh kerja di restoran tau boleh jual arak pada bkn islam..fatwa pok nik mmg pas guna pakai

Anonymous said...

Nanti Hasan Babi bersalam -salaman & tak terkejut kalau dia mencium bont*t Roni liu..

BILA MASA MALAM terakhir PRK..

ulang tayang babak2 PKR-PAS-DAPIGS membuat isu kemudian berdamai..

Bn yg gagal baca ..

Anonymous said...

diaorang tu belakun aje
rakyat dah mula bertanya
sokongan dak kurang
diaorang pura-pura gaduh
lepasni damai
kemudain takbir
carik carik bulu b***
jadi berus cina
bersatu (1)dalam satu ikatan
kalau catnya hijau semuanya hijau
hasilnya pun hijau
tapi yang nyata catnya berwarna merah dan hasilnya seninya pun merahlah.

Anonymous said...

Alahai Hasan Ali, maruah kamu dimana? maruah islam kamu macam mana? kesian, kau keseorangan. Itulah.kamu dan rakanPAS kamu..selalu sangat mengkafirkan sesama Islam, kan dah dapat 'cash" dari Allah Taala. So, lepaih ni kita kira berapa ribu ahli DAP dah kamu Islamkan ya? jgn lupa bye-bye

blogenstarz said...

Laksana Melayu dihalau dari negaranya sendiri....

PAS tak kesahkan........

Kawan tu !

Penditakainsingkat said...

Salam ziarah,
Mohon link ke blog tuan
TQ

dinturtle said...

Salam Tuan, kebetulan saya juga ada menulis mengenai isu ini cuma dari sudut lain sikit. Sudi2lah pembaca memberi pendapat yang MEMBINA sebagai tambahan kepada pendapat menghukum kepada masalah pengangguran yang akan berlaku sekiranya larangan itu dilaksanakan.

http://dinturtle.blogspot.com/2011/01/isu-larangan-pekerja-islam-babit-dengan.html

Saya sokong larangan itu cuma waktu sama, kita kena juga fikirkan nasib orang2 Islam yang akan hilang matapencarian mereka. Sama2 kita fikirkan.

Anonymous said...

dulu pernah seorang bekas mufti selangor, Almarhum Dato' Ishak Bahrom, dan pegawai2 jais... di pecat oleh kerajaan negeri UMNO Selangor & Raja Selangor... kerajaan bertindak terhadap perempuan melayu yang bertanding ratu separuh bogel yang dibela oleh Sister In Islam (dokongan marina mahathir) .... mana lebih jahat antara sekular UMNO dengan sosialis DAP nih..?

UMNO.. lidah biawak ... kata dulang paku terserpih... sila anda bincang...

Anonymous said...

pembetulan..

dulu pernah seorang bekas mufti selangor, Almarhum Dato' Ishak Bahrom, dan pegawai2 jais... di pecat oleh kerajaan negeri UMNO Selangor & Raja Selangor... KERANA MEREKA ( bekas mufti & jais) bertindak terhadap perempuan melayu yang bertanding ratu separuh bogel yang dibela oleh Sister In Islam (dokongan marina mahathir) .... mana lebih jahat antara sekular UMNO dengan sosialis DAP nih..?

Powered by Blogger.