Dec 13, 2010

FELDA SELEWENG RM 210 JUTA ??


Ternyata daripada tajuk ini akan membuka mata bukan sahaja kepada warga FELDA, malah Rakyat Malaysia akan terkejut dengan pendedahan ini. Adakah benar FELDA telah menyeleweng wang sebanyak RM 210 Juta? Mazlan Aliman bersama penyokong2nya hampir mengiyakan apa yang akan didedahkan ini.RM 210 Juta sebenarnya memang 'diseleweng'. 'Diseleweng' khas buat anak2 FELDA untuk melaksanakan program latihan kemahiran. Wang ini telahpun disalurkan kepada mereka dalam tempoh 5 tahun sejak 2005 lagi.

Pendedahan ini diperakui Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan yang mendakwa seramai 33 017 warga FELDA telah menjalani kursus kemahiran dalam tempoh tersebut. Ianya merangkumi 199 pemegang Diploma daripada Universiti Lim Kok Wing, Kolej Nilai dan Akademi Laut Malaysia (ALAM).

Bantuan yang disalurkan dalam bentuk geran ini membolehkan anak2 FELDA mendapat pendidikan percuma yang menjurus kepada bidang pekerjaan dan menepati kehendak industri. Malah Datuk Ahmad Maslan telahpun meluluskan peruntukan berjumlah RM 50 Juta setiap tahun bagi memastikan program kemahiran ini diteruskan.

Beliau juga amat berbangga dengan prestasi 77 000 anak FELDA yang berjaya di peringkat IPT yang merangkumi pendidikan peringkat Diploma dan Ijazah. Manakala 230 generasi baru FELDA sedang menjalani latihan profesional tajaan FELDA dalam bidang Jurutera Penyelenggaraan Pesawat Berlesen (LAME). Tidak ketinggalan juga beberapa anak2 FELDA yang dapat melanjutkan pengajian di bawah Skim Pelajar Cemerlang FELDA.

Mazlan Aliman? Apa cerita bro? Adakah kesemua ini menunjukkan FELDA bertindak sebagai Ah Long? Adakah kesemua ini menunjukkan FELDA bertindak zalim terhadap peneroka? Ini yang dikatakan seleweng? Siapa yang berniat hendak seleweng sekarang ni? Mazlan oh Mazlan.

Tapi seperti biasalah, Mazlan tidak akan putus asa. Beliau tidak sebenarnya tahu FELDA banyak berjasa kepada anak2 peneroka termasuklah beliau. Berhutang budi dengan FELDA. Tapi tak mengapalah, Mazlan hanya menjalankan tugas. Tugas yang diberikan pimpinan PAKATAN untuk menawan kawasan2 FELDA. Tak kira apa jua cara sekalipun. Berapa agaknya Anwar bayar pada kau untuk buat semua ni? RM 210 Juta gak ke?

Sudahlah Mazlan....

"Mazlan, sedarlah di mana engkau dilahirkan. Siapa yang membesarkan kau? Hasil pendapatan FELDA lah engkau dibesarkan. Dengan titik penuh ayah kau menyara hasil pendapatan FELDA."Mengungkap kata2 abang kepada Mazlan,
"Mazlan, kembalilah ke pangkal jalan."Post by... Melayu CinDia

2 comments:

Anonymous said...

oooiii mangkuk,bodoh nak mampus! Najib seleweng bnyk mana? Hang di bayar brpa tulis camni? PTUI!!!!Melayu BODOH!

Anonymous said...

tukar la nama jadi Gelombang UMNO ka Gelombang Mangkuk ka Gelombang Pungkok Saifool ka lagi baguih!

Powered by Blogger.