Dec 1, 2010

DATUK HISHAM NAK 'TEMBAK' BLOGGER ??


Draf untuk panduan jenayah hasutan siber telahpun siap dirangka dan mungkin akan dikemukakan ke kabinet pada Jumaat ini, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein. Menurut beliau, ia mungkin akan dibawa oleh menteri di jabatan perdana menteri Datuk Seri Nazri Aziz dan menteri penerangan, komunikasi dan kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim."Saya tidak tahu sama ada pihak Datuk Nazri dan Datuk Rais nak bawa ke Kabinet hari Jumaat ini atau kita hanya umumkan terus kepada khalayak ramai. Biarlah saya hubungi mereka dahulu," katanya dalam sidang media di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Hishammuddin berkata draf untuk panduan jenayah hasutan siber berkenaan dibuat bersandarkan kepada undang-undang hasutan sedia ada. Selain itu, ia juga menggariskan halangan kepada pendakwaan bagi kes-kes seperti melibatkan artis rap Namewee.

Tambahnya, garis panduan itu juga menjelaskan proses pendakwaan melibatkan kesalahan hasutan di Intenet. "Jadi (ia) hanya memperjelaskan undang-undang yang mungkin orang tidak tahu," katanya lagi.

Tambahnya, panduan itu juga akan menjelaskan sebab sesuatu kes itu dapat didakwa dengan cepat atau sebaliknya. "Dalam hasutan melibatkan internet, pembuktian untuk membawa satu kes ke mahkamah akhirnya akan ditentukan oleh peguam negara sendiri. Dalam kes Namewee itu, jadi kalau orang ramai faham ia tidak berkisar kepada seorang individu tetapi agensi-agensi yang seperti SKMM, PDRM dan peguam negara.

"Tarikh perbicaraan ditetapkan oleh pihak kehakiman, jadi orang ramai akan faham prosesnya. Itulah tujuan garis panduan ini supaya orang faham apa yang boleh dan tak boleh dibuat dan apa yang boleh kita dakwa dengan cepat," katanya.

Insyaallah. Semoga usaha Datuk Hishamuddin ini akan membantu blogger2 Pro Kerajaan.

2 comments:

Anonymous said...

Malas nak layan menteri bingai nie.ada kuasa tapi tak reti nak guna.

hanizam said...

menteri paling slooooowwww dalam sejarah...memang betul, ada kuasa tapi tak tak nak guna...zaman TUN M takda lak macam ni...takda nak pertikai ape yang ada...

Powered by Blogger.