Nov 23, 2010

KAK WAN MINTA MAAF ZAMBRY...

"...ia juga menjadi bukti bagaimana sesuatu cerita direka semata-mata atas nama nafsu serakah yang mahu menggodam seseorang tanpa rasa dosa dan nilai kemanusiaan."
Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata kemenangannya dalam saman fitnah RM100 juta terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan tiga pihak lain sebagai satu pengajaran besar kepada mereka.

Katanya, kemenangan itu bukan sesuatu untuk diraikan tetapi menjadi pengajaran kepada mereka agar tidak keterlaluan menggunakan apa cara sekalipun untuk menjatuhkan memalukan, menghina, merosakkan dan memfitnah sesorang. Zambry kini berada di Mekah kerana menunaikan haji dan dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang pada Selasa.

"Pihak saya telah menulis kepada mereka agar memohon maaf atas perbuatan mereka tetapi dengan angkuh mereka menjawab untuk bertemu saya di mahkamah," katanya. "Kini mahkamah telah membuat keputusan. Saya terima dengan penuh keinsafan," kata beliau yang turut mengucapkan terima kasih kepada pasukan peguam yang mewakili beliau. Zambry hari ini memperoleh penghakiman terhadap akhbar Suara Keadilan dalam kes saman RM100 juta yang difailkannya berhubung penyiaran artikel fitnah oleh lidah PKR.

Penolong Pendaftar Kanan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Noordura Mohammad Din turut membenarkan permohonan Zambry untuk mendapatkan penghakiman pada bahagian-bahagian tertentu dalam pernyataan pembelaan defendan selepas mendengar penghujahan kedua-dua belah pihak di dalam kamarnya.

Peguam Zambry, Firoz Hussein Jamaluddin memberitahu pemberita bahawa mahkamah akan menilai ganti rugi berkenaan kemudian. Pada 25 Februari lepas, Zambry memfailkan saman fitnah menamakan Dr Wan Azizah selaku pemegang jawatan dalam PKR, Timbalan Presiden Dr Syed Husin Ali yang juga ketua editor Suara Keadilan, penerbit akhbar berkenaan, Pelita Koridor Sdn Bhd dan pencetak Suara Keadilan, Percetakan NPK Sdn Bhd sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Zambry berkata artikel yang disiarkan dalam akhbar Suara Keadilan edisi 29 Disember 2009 5 Januari 2010, bertajuk "Zambry Disyaki Pengganas Gagal Masuk ke Amerika Syarikat" mengandungi perkataan berunsur fitnah yang palsu, tidak berasas dan disiarkan dengan berniat jahat.

Beliau memfailkan saman fitnah dengan menamakan Dr Wan Azizah selaku pemegang jawatan dalam PKR, Timbalan Presiden, Syed Husin Ali yang juga ketua editor Suara Keadilan; penerbit akhbar berkenaan, Pelita Koridor Sdn Bhd dan pencetak Suara Keadilan, Percetakan NPK Sdn Bhd sebagai defendan.

Dalam saman yang difailkan pada 25 Feb itu, Zambry mendakwa tulisan bertajuk 'Zambry disyaki pengganas gagal masuk ke Amerika Syarikat' yang disiarkan lidah PKR itu merupakan satu fitnah dan berita tersebut merosakkan reputasi peribadi, awam dan politiknya.

Katanya, tulisan dalam isu 29 Disember, 2009 - 5 Januari 2010 itu bermaksud beliau disyaki sebagai pengganas dan tidak layak memegang jawatan menteri besar negeri itu.

Zambry menafikan bahawa beliau tidak dibenarkan memasuki Amerika Syarikat dan beliau sememangnya memasuki negara itu.Post by... Melayu CinDia

8 comments:

-krisjawa lok3- said...

Sendiri cari pasal maka dapat lah pasal .....
Lain kali sendiri kena ingat....

hahn said...

Tak apa Yahudi ada boleh tolong.

Lagi kata duit Anwar banyak tersimpan di Ostolia. Kita tengok lah...

Seronok cabar mencabar ni. Kau jual aku beli.

Beli membeli ni sedapppp..

Bentaraguru said...

Allah telah mengingatkan, jangan membuat fitnah. Bertaubatlah sebelum ajal tiba. Orang muslim mesti ingat mati, hidup ini tidak boleh tungkat langit.

joehan said...

hahhaha..padan muke kak jijah,nuar juburi n gerombolan2 munafik dieorg!

blogenstarz said...

Tu Diaaa
Baru depa tau siapa kita !Padan Muka depa !
Selama ini mereka menabur fitnah terhadap kita,kita diam saja.
Diam bukan bermaksud fitnah itu benar...TETAPI fitnah itu akan memakan diri mereka sendiri...
Rm100J.. banyak tu !

badang said...

PKR ni kaya mesti boleh bayar punya...lagipun PKR ni lbh lama dr UMNO...dulu nama dia PKM...ramai komunis bandar dlm PKR ni...

Anonymous said...

syukur.Semuanya Kuasa Allah.Sekar ni giliran Anwar dan keluarga terkena bala.Dah Check Out.X boleh mana nak u turn.

Azraque said...

Kak Wan boleh lah tempah kubur sekang ni ye. Oh Ye Kat Nirvana Semenyih tu banyak lagi tempat kosong ye. x pe... x sunyi punye. Geng kesayangan Kapiq harbi ramai dah kat sane. Tengah isi borang nak masuk syurge. Cuma tunggu sain Nick Ajis je. Penjaga Kunci Pintu Syurge. Tapi Kak Wan x yah tunggu lama-lama pun x pe. Nick Ajis tu kan kroni kite, die bagi tempat special punye. bilik delux siap aircond ngan astro lagi ade. Oh ye, tempahkan sekali untuk Lim Kite Sial YEE! die tu kan bakal timbalan perdana menteri kite. Special punye...

Powered by Blogger.