Oct 25, 2010

DR. ZUL CALON MAT JENIN - NIK AZIZ PUTUS ASA !!

Jika anda berkereta dari Kuala Lumpur ke Kelantan melalui lebuhraya Karak-Kuala Lipis, Galas terletak betul-betul di sempadan kawasan antara Merapoh dan Gua Musang. Jalan yang terkenal dengan kejadian kemalangan bas yang meragut belasan nyawa di musim perayaan pada 2007.

Laluan dari Kuala Lipis ke Merapoh berliku dan sempit, jalan dua hala itu, memang boleh jadi perangkap maut bila-bila masa sahaja jika kita lalai.Tapi sebaik tiba di Galas, jalannya lebih besar dan selesa. Galas adalah sempadan memisahkan antara Pahang dan Kelantan. Biarpun kiri-kanan hutan, tapi laluannya tidak bahaya seperti sebelumnya. Dari situ, memerlukan 30 kilometer lagi berkereta baru sampai di Bandar Gua Musang.

Barangkali itulah juga gambaran sesuai yang dihadapi Barisan Nasional (BN) yang sejak tsunami politik Mac 2008. Pilihanraya kecil DUN Galas ini adalah pilihanraya kecil yang ke 13 sejak Mac 2008. Tapi inilah kali pertama BN terutamanya UMNO menghadapi pilihanraya dengan persiapan awal yang lancar. Baik dari soal pemilihan pengarah pilihanraya hinggalah kepada soal menuntukan siapa calon terbaik BN, semuanya ‘ngam’ tanpa ada banyak ‘sogek’ yang boleh bikin cacat persiapan jentera.

Sejak Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) diumumkan sebagai Pengarah Pilihanraya Kecil ini, terasa ‘angin kemenangan’ berat sebelah BN. Galas mempunyai 11,553 pengundi berdaftar, dari jumlah itu 65.2 peratus adalah orang Melayu, 22 peratus Cina, 10 peratus Orang Asli dan 1.8 peratus India. Kerusi N 45 Galas terletak dalam Parlimen Gua Musang, bersekali dengan DUN Nenggiri dan Paloh.

Ku Li bertanding di Gua Musang atau nama lamanya Hulu Kelantan sejak era Tun Abdul Razak lagi, biar berganti Perdana Menteri bahkan parti, beliau tetap pilihan penduduk Gua Musang. Hubungan peribadi puluhan tahun antara pemimpin dengan rakyat inilah yang menjadi sandaran terbaik BN berdepan dengan pilihanraya kali ini.

Sokongan pengundi dari dulu naik dan turun tapi rekod pilihanraya dari tahun 1974 hingga hari ini menunjukkan Ku Li yang tidak pernah kalah di Gua Musang. Rekod itu boleh jadi kayu ukur terbaik mengenai prospek kemenangan calon BN apabila Ku Li setuju mengetuai jentara BN menawan kembali Galas.

Pada 2008, Pas berjaya merampas dengan majoriti 646 undi. Calon Pas, Allahyarham Che Hashim Sulaiman mendapat 4,399 undi menewaskan penyandang dari BN, Saufi Deraman yang mendapat 3,753 undi. Majoriti kemenangan yang kecil, sementelah semua orang Kelantan tahu, Galas ini kubu Ku Li sejak lebih 40 tahun lalu, tambah menyakinkan BN atas kertas.

Sebab itu, bila PAS dari awal lagi ‘gentar’ dengan pengaruh Ku Li di Gua Musang. Menurut sumber Bernama, Ramai pemimpin parti itu harap Ku Li buat perangai bila namanya diumumkan sebagai Pengarah Pilihanraya BN DUN Galas. “Jentera pilihan raya PAS di Galas meletakkan diri mereka underdog dalam gerak kerja pilihan raya kecil ini, “ akui Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, penasihat jentera pilihan raya PAS di Galas.

Sebab itu, bila sah, Ku Li terima jawatan tersebut dan sanggup ‘all out’ pastikan kemenangan besar BN. Pas tidak ada pilihan kecuali letak balik bekas lawan Ku Li yang kalah dalam dua pilihanraya umum 2004 dan 2008 Dr Zulkifli Muhamad, sebagai calon parti itu di Galas.Dr Zulkifli bukanlah calon popular PAS di kawasan ini, yang popular adalah Ketua Pemuda PAS Gua Musang Ustaz Abdullah Husien.

Dr Zulkifli bukan calon tempatan, dia banyak buat kerja di Chiku dan Manek Urai, Abdullah anak tempatan yang lebih popular sebagai calon,. Tapi kenapa PAS tak letak Abdullah Husien kalau dia lebih popular? Katanya, PAS tidak mahu imej Abdullah Husien tercalar sebagai pemimpin pelapis parti itu di Gua Musang. PAS tak yakin menang, sebab itu dia letak Dr Zulkifli, kalau kalahpun tak menjejaskan apa-apa, dari sudut strategi jangka masa panjang. Sedangkan Abdullah Husien ini merupakan ayam tambatan PAS untuk pilihanraya umum ke 13, kalau kalah dalam pilihanraya kecil ini, malulah, bercalar imej dia.

Selain itu faktor PAS dengan memilih Dr Zulkifli adalah kerana berdasarkan keputusan pilihanraya umum 2008, di antara tiga DUN di bawah Parlimen Gua Musang, iaitu DUN Nenggiri, Paloh dan Galas. Dr Zulkefli yang bertanding melawan Ku Li menang 317 undi untuk DUN Galas dalam pertembungan mereka untuk merebut kerusi Parlimen Gua Musang.

Pun begitu, Ku Li menang lebih besar di DUN Paloh dan Nenggiri, menyebabkan Dr. Zulkefli kalah lagi setelah percubaan pertama pada 2004 juga gagal.Itu cerita tsunami 2008, saat BN berdepan dengan berbagai tekanan dan isu dalam pilihanraya umum melibatkan seluruh negara. Dalam pilihanraya kecil ini, pastilah jentera kedua-dua parti akan lebih bersedia.

Datuk Seri Mustapa Mohamad, Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, juga tidak duduk diam. Beliau dikatakan berulak-alik dari Kuala Lumpur ke Gua Musang selang sehari sejak sah ada pilihanraya kecil ini. Berdasarkan maklumat awal yang dikumpul, sokongan ‘berat’ sebelah BN. Namun begitu kerja kuat dan sikap tidak merasa selesa merupakan faktor penting memastikan kemenangan besar pada 4 November nanti.

Di kawasan Kampung Pulai misalnya, yang mempunyai pemilih seramai 471 di mana 83.86 peratus atau 395 orang adalah pengundi Cina.

PAS kalah di peti undi itu pada 2008, tetapi, kalau tidak kena gaya, silap-silap mood pengundi Cina boleh pangkah bulan kali ini. Sebab itu, Ku Li yang berpengalaman cepat-cepat bertemu dengan pemimpin masyakarat Cina di kediamannya di Bukit Chekati. Di Kampung Pulai dan Kampung Bharu, yang majoriti pengundi adalah kaum Cina, ada lebih 47 persatuan masyarakat itu.

“Ku Li jumpa semua, ada yang dia jumpa di rumah, ada yang dia pergi sendiri, boleh kata dia dah faham apa isunya dan bagaimana nak pastikan sokongan orang Cina kekal bersama BN,” kata sumber. Soal Orang Asli juga sudah diambik kira, Ku Li sendiri pergi bertemu dengan ketua-ketua orang Asli dalam Dun Galas. “Soal kebajikan mereka akan jadi tumpuan dalam kempen pilihanraya kali ini,” kata sumber itu lagi.

Mudah cerita, seperti kata Ku Li sendiri, berikan sepenuh kepercayaan pada beliau, dan sokongan padu dari semua pihak yang mendokong BN. Sebab itu dalam majlis pengumuman calon BN, Ahad, Ku Li merayu sokongan dari semua pihak di Galas. “ambo nak mene...buke mene kecik...mene besor,”

Semua dah set, cuaca permulaan musim tengkujuh di Kelantan pun, macam boleh dijangka. Mendung pagi, panas terik di tengah hari, hujan renyai-renyai dari petang ke malam, satu yang pasti bulan tak kelihatan bersinar di sini dan langit malam tidak berbintang.


Post by... Melayu CinDia


0 comments:

Powered by Blogger.